Vraag naar ethische hackers in half jaar bijna verdubbeld

bedrijven

In een half jaar tijd is er bijna een verdubbeling in de vraag naar ethische hackers, die computersystemen testen op kwetsbaarheden. In april waren er nog in 5,7% van de vacatures in de cybersecurity specifiek voor een ethisch hacker. In september is dat al 9,2%.

Dit blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl. Ook is er flink veel vraag naar personeel met sterke onderhandelingsvaardigheden, bijvoorbeeld om het gesprek aan te gaan met cybercriminelen bij een digitale aanval. In het bedrijfsleven vraagt 4,8% van alle vacatures om iemand die goed kan onderhandelen.

Overheid

Bij de overheid is geen duidelijke roep om onderhandelaars. Wel geven overheidsinstanties vaker aan dat de gezochte cybersecurity-expert zich zal richten op ransomware (4,1%). Bij het bedrijfsleven wordt dat nauwelijks in vacatures benoemd (0,9%).

Cybersecurity blijkt een werkveld waarin met name hoger opgeleiden werk kunnen vinden. Eén op de vijf vacatures, en eker die voor ethische hackers, vraagt universitair geschoolden en bijna driekwart van alle vacatures vraagt naar hbo’ers. Daar staat tegenover dat nog geen 10% van alle vacatures voor werkzoekenden met een mbo-opleiding.

Tegelijkertijd is er een grote krapte in de arbeidsmarkt voor cybersecurity. Het is een echte werknemersmarkt. Er gaat dus veel tijd zitten in de werving van personeel. De verwachting is dat de sector tot 2025 per jaar gemiddeld met circa 9% blijft groeien.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X