Veel particuliere camera’s in politiedatabase

IP-camera op hand

In de politiedatabase ‘Camera in beeld’ zit een groeiend aantal beveiligingscamera’s van particulieren. Binnen anderhalf jaar nam het aantal geregistreerde camera’s toe met 50.458 (+22%). In totaal zijn er nu 278.988 camera’s van particulieren, bedrijven en de overheid. Dit blijkt uit cijfers van de politie, die VPNGids.nl opvroeg via een Wob-verzoek.

Sinds november 2019 kwamen er 17.326 particuliere camera’s bij in de politiedatabase. Dat is een toename van 64,9%. Nederlandse bedrijven meldden in dezelfde periode in totaal 30.935 beveiligingscamera’s aan. Dit komt neer op een toename van 16,8%.

Sterkste stijging

Van alle gemeenten kende Molenlanden de sterkste stijging. Daar verdrievoudigde het aantal geregistreerde beveiligingscamera’s in anderhalf jaar tijd van 146 naar 445. Ook in zes andere gemeenten was er sprake van minstens een verdubbeling in het aantal geregistreerde camera’s.  Krimpenerwaard, Castricum en Nunspeet zijn bijvoorbeeld grote groeiers in de politiedatabase.

In de randstad is er duidelijk meer cameratoezicht per km² dan bijvoorbeeld noord Nederland. Met name rondom Amsterdam, Rotterdam en Utrecht is sprake van een hoge cameradichtheid. De gemeente met de hoogste cameradichtheid is dan ook Amsterdam. Onze hoofdstad heeft 179 beveiligingscamera’s per km².

Wat betreft de gemiddelde bewaartijd van camerabeelden is dat 23 dagen. In 95,8% van de gemeenten is de bewaartermijn vaak langer dan twee weken. Verder blijkt dat van 869 camera’s de beelden zelfs een jaar of langer worden bewaard.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X