Vrouwen steeds prominenter aanwezig in cryptoland

Vrouw als baas genderdiversiteit cryptoland borstkanker Girls Day

Vrouwen zijn steeds prominenter aanwezig in cryptoland. Onderzoek van Crypto Insiders  laat zien dat vrouwen in Nederland een actievere rol in cryptocurrency zijn gaan spelen. De vrouwelijke interesse in crypto steeg met 39% vergeleken met 2023. De provincie Flevoland speelt daarin de hoofdrol.

Voor dit onderzoek bekeek crypto nieuwswebsite Crypto Insiders de eigen interne data van ruim 1,3 miljoen bezoekers. Dit werd vergeleken met data van Bitvavo, het grootste cryptocurrency handelsplatform in Nederland met ruim een miljoen Nederlandse klanten. De cijfers laten zien dat vrouwen sinds 2022 een steeds prominentere plek innemen in crypto-Nederland.

Procentueel meer vrouwen in crypto

In 2022 was 17 procent van de handelaren in Nederland vrouw. Een jaar later viel dit percentage terug naar 16 procent. Uit de cijfers van 2024 tot nu toe komt dit percentage hoger uit op 17 procent. Wanneer het om het handelen in crypto gaat, zijn vrouwen sinds dit jaar weer actiever in cryptoland.

Ook als het om onderzoek naar crypto en het volgen van cryptonieuws gaat is een stijgende trend te zien. In 2022 was 26 procent van de lezers van Crypto Insiders vrouw. In 2023 kwam dit percentage tevens uit op 26 procent. Uit de data van 2024 tot dusverre blijkt dat een stijging is ingezet. In de periode van 1 januari tot 1 maart was 36 procent van de lezers vrouw, een toename van ongeveer 39 procent ten opzichte van vorige jaar.

Flevolandse vrouwen aan kop

In absolute aantallen zijn in Zuid-Holland de meeste vrouwelijke crypto-investeerders te vinden zijn. Op plek twee staat Noord-Holland. In deze provincies was in de eerste maanden van 2024 respectievelijk 18 en 19 procent van de handelaren vrouw. Waar in absolute aantallen de meeste cryptohandelaren in de Randstad te vinden zijn, is de meeste interesse in crypto onder vrouwen procentueel gezien ergens anders in het land. Het is namelijk Flevoland dat opvalt in de cijfers.

In 2022 en 2023 lag het percentage vrouwelijke handelaren in deze provincie al boven het landelijke gemiddelde. In de eerste maanden van 2024 is deze procentuele voorsprong op de rest van het land alleen maar groter geworden. Dit jaar was daar namelijk 20 procent van de cryptohandelaren vrouw, tegen het landelijke gemiddelde van 17 procent. Het laagste percentage van handelaren dat vrouw is te vinden in Groningen en Overijssel. In beide provincies was in 2024 tot nu toe 15% van de handelaren vrouw.

In Flevoland is ook het aandeel van vrouwelijke bezoekers dat onderzoek doet naar crypto en/of het cryptonieuws volgt het grootst. In 2024 was tot dusverre 42 procent van de Flevolandse lezers vrouw, wat boven het landelijk gemiddelde van 36 procent ligt.

Waar uit data van Bitvavo blijkt dat in absolute aantallen de meeste vrouwelijke handelaren in de Randstad wonen, ligt het aandeel van vrouwelijke lezers van cryptonieuws in deze regio onder het landelijke gemiddelde. In Zuid-Holland was 35 procent van de lezers vrouw, en in Noord-Holland 32 procent, het laagste percentage van Nederland.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...