Website PvdA getroffen door DDoS-aanval

cybercriminaliteit

PvdA-Europarlementariër Kati Piri en de website van de partij kregen zaterdag te maken met een flinke DDoS-aanval. De site was daardoor van ongeveer 15.00 tot 19.30 uur uit de lucht.

De website van Kati Piri, de nummer vijf op de PvdA-lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen, was langer onbereikbaar. Piri denkt zelf aan een aanval van Turkse hackers. De PvdA zegt over de aanval op de partijsite dat ze konden zien dat het ging om een buitenlandse aanval.

De vermoedens van Piri komen onder andere van een Turkstalig account op Twitter waar eerder die dag een tweet rondging met de dreiging deze twee sites aan te vallen. Enige tijd later begonnen de aanvallen en werd de aanval door diezelfde groep geclaimd. Wel is het nog onduidelijk of dit ook echt met elkaar te maken heeft.

Piri

De vermoedens van Piri komen niet uit de lucht vallen. Ze was in het verleden namelijk EU-rapporteur voor Turkije. Ze was betrokken bij een aantal kritische rapporten over de Turkse democratie en de hand van president Erdogan daarin.

“Het heeft er alle schijn van dat dit een aanval is naar aanleiding van mijn steun voor democraten in Turkije,” zegt Piri tegenover de NOS. “En mijn oproep om politieke gevangenen, zoals Selahattin Demirtas en Osman Kavala, vrij te laten.”

Demirtas zit in Turkije gevangen omdat hij volgens Turkije betrokken was bij terrorisme. Hij is nog steeds vooraanstaand politicus bij de Koerdische HDP-partij. Osman Kavala was een van de mensen die bij de mislukte couppoging tegen Erdohan in 2016 was betrokken. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde eerder al dat de zakenman vrij moet komden. Tot nu toe geeft de Turkse regering echter niet thuis.

Studentenprotest

Piri steunt ook het studentenprotest aan de Bogazici Universiteit in Istanbul. Sinds begin dit jaar zijn er grote protesten gaande tegen de nieuwe rector die volgens de studenten daar is neergezet door Erdohan. Al eerde leidde dit tot rellen en confrontaties met de politie.

Piri steunt de protesten sinds het begin openlijk, ook op Twitter en kreeg een boel negatieve en dreigende reacties over zich heen. De Europarlementariër vindt mede daarom de aanvallen  “ongekend en zorgelijk”. Ook de timing van de aanvallen vindt ze saillant: een maand voor de Tweede Kamerverkiezingen. Tegen de NOS zegt ze: “We laten ons door dit soort acties de mond niet snoeren.”

Lees ook:

Gerelateerde berichten...