Wederom klachten over machtsmisbruik in Google Shopping

Kreeg zoekmachinereus Google vorig jaar al een fikse boete wegens machtsmisbruik in Google Shopping, nu hangt hen nog een boete boven het hoofd. Concurrenten van het bedrijf hebben volgens de Wall Street Journal namelijk geklaagd dat Google en moederbedrijf Alphabet, zijn leven nog steeds niet heeft gebeterd.

Volgens de klagers stelt het bedrijf andere partijen nog steeds op achterstand bij het tonen van zoekresultaten als klanten online winkelen. Concurrenten als Kelkoo en Compare, vragen toezichthouders nu om zich weer in de kwestie te mengen.

 

Hoogste positie

De techreus stelt dat de systemen sinds het opleggen van de boete drastisch zijn aangepast. Concurrenten kunnen nu bieden op de hoogste positie in de zoekresultaten. Een plek die het bedrijf vroeger uitsluitend voor zichzelf opeiste.

Concurrenten stellen echter tegenover de Amerikaanse krant dat ze er weinig tot niets van merken. Soms pakt het nieuwe systeem zelf slechter uit. Vaak komen concurrenten niet eens voor op de eerste pagina, en zijn de bedragen die ze moeten bieden om bovenaan te komen zo hoog dat er weinig tot niets meer te verdienen valt.

 

Achterstellen

Dat achterstellen van andere webwinkeliers leverde Google vorig jaar een boetebedrag op van 2,4 miljard euro van de Europese Commissie.

De Commissie stelde destijds dat het bedrijf hun macht misbruikte door in Google Shopping de resultaten van zijn eigen prijsvergelijker bovenaan te zetten. Concurrenten kwamen zo vanzelf lager op de lijst en werden soms zelfs weggezet naar een achterliggende pagina. De commissie vond dat machtsmisbruik.

 

Vernietigend rapport

Onderzoeksbureau Searchmetrics publiceerde in december vorig jaar al een voor de zoekreus vernietigend rapport. Duidelijke conclusie is dat de concurrentie slechts 2 procent uitmaakt van de zoekresultaten. In het Verenigd Koninkrijk was dat zelfs nog 0,4 procent minder.

Destijds wilde Google niet reageren op de voor hen vernietigende cijfers en de klachten van de concurrenten. Of ze dat later wel zullen doen is nog onduidelijk.

 

Gerelateerde berichten...

X