Kelkoo en idealo: Brussel, treed strenger op tegen Google

Kelkoo en idealo: Brussel, treed strenger op tegen Google

Prijsvergelijkers Kelkoo en idealo willen dat Brussel strenger gaat optreden tegen Google. Zij, en met hen nog 42 andere prijsvergelijkers in de EU zeggen dat in een brandbrief aan de Europese Commissie die in handen is van persbureau Reuters.

De techreus zou ondanks een megaboete in 2017 Google Shopping nog steeds voortrekken. Die boete was destijds 2,4 miljard euro. Google ging ertegen in beroep, maar beloofde tocht te stoppen met de voorkeursbehandeling van de eigen vergelijker.

Kelkoo en de andere prijsvergelijkers stellen dat er van die goede voornemens weinig terecht is gekomen. Ze doen daarom een beroep op de vicevoorzitter van de Europese Commissie Margrethe Vestager van Mededinging nu harder op te treden tegen deze praktijken. De handelswijze van de techtreus is volgens de briefschrijvers in strijd met de Digital Markets Act (DMA), de nieuwe wet die in mei volgend jaar moet ingaan.

Vestager noemde de handelswijze van Google in het oordeel van 2017 illegaal. Wat Google over de huidige aantijgingen te zeggen heeft is nog niet bekend. Naar aanleiding van de zaak rond de boete uit 2017 zei het bedrijf dat ze de beloofde veranderingen intussen hebben ingevoerd en dat ze nu voldoen aan de eisen van de EU.

Lees ook: