Google betaalt steekpenningen om grootste zoekmachine te blijven: VS start zaak

NIS2 digitaal bewijsmateriaal

Google betaalt bedrijven steekpenningen om de grootste zoekmachine te blijven. Het bedrijf geeft daar miljarden aan uit.  Met die beschuldiging startte het Amerikaanse ministerie van Justitie eind vorige week een hoorzitting, meldt persbureau Bloomberg. Het zou het dochterbedrijf van Alphabet vooral gaan om de grootste te blijven op toestellen van Apple en Samsung.

Volgens het ministerie houdt de zoekreus de dominante positie met illegale middelen vast. Ze zouden daarvoor miljarden betalen aan beide bedrijven. Hoe hoog deze steekpenningen dit jaar oplopen is niet bekend. Een van de advocaten van het ministerie spreekt enkel van ‘enorme bedragen’. Wel is van vorige jaren bekend dat per bedrijf ging om betalingen tot zeker twaalf miljard dollar.

Mededingingzaak

De hoorzitting is deel van een grote mededingingszaak tegen Google. Volgens de Amerikaanse justitie misbruikt  Google haar machtspositie. De zaak kwam aan het rollen na groot onderzoek van het ministerie. Na deze eerste hoorzitting volgt de rest van de zaak begin volgend jaar.

Op de beschuldigingen van het Amerikaanse ministerie van Justitie reageerde de advocaat van Google dat men de markt niet goed begrijpt en dat je het zo moet uitleggen dat  Google flinke concurrentie te verduren heeft van tal van kleine zoekmachines. Het bedrijf probeert zich volgens de advocaat gewoon staande te houden.

Of het bedrijf ook anderen betaalt om de grootste zoekmachine te blijven is niet feitelijk bekend maar wordt wel gesuggereerd.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...