Google treft $3,8 mln schikking voor te laag betaalde vrouwen

Google treft $3,8 mln schikking voor te laag betaalde vrouwen

Google gaat voor 3,8 miljoen dollar, omgerekend 3,15 miljoen euro, schikken met een groep onderbetaalde vrouwelijke (ex)werknemers van het bedrijf. Dat zegt het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

2,6 miljoen van de schikking gaat zowel naar 5.500 werknemers en een groep sollicitanten bij het bedrijf. Het ministerie besliste dat omdat vrouwelijke werknemers structureel minder verdienden. En dat is in de VS tegen de wet. Verder nam het bedrijf ook beduidend  minder vrouwelijke en Aziatische sollicitanten aan. Het gaat dan vooral om posities als softwareontwikkelaar bij het bedrijf.

De resterende 1,2 miljoen dollar van het schikkingsbedrag is bedoeld voor salarisaanpassingen. Het gaat daarbij om werknemers bij vier vestigingen van Google in de VS. Als er nog iets overblijft van het schikkingsgeld gaat dat naar realisering van andere diversiteitsdoelen van de zoekereus.

Beschuldigingen

De schikking met het ministerie van Arbeid volgt op een reeks van beschuldigingen van vrouwelijke werknemers. Ze zeiden dat ze minder betaald kregen dan hun mannelijke collega’s die het zelfde werk deden. Er was ook een groeiend aantal beschuldigingen over discriminatie bij aannemen van sollicitanten.

Google moet naast geld op tafel leggen ook het beleid rond zowel de aanname als de uitbetaling van werknemers gelijkwaardiger maken. Het bedrijf zelf zegt daarvoor al wel een een oplossing te hebben. Het bedrijf zegt vanaf nu alle werknemers te gaan betalen op grond van het werk dat ze afleveren en niet meer op grond van wie ze zijn.

De schikking volgt na een slepende zaak van jaren. In 2017 oordeelde het ministerie van Arbeid al dat Google vrouwelijke en mannelijke werknemers niet gelijk betaalde. Dat ontkende Google eerst maar een jaar later kreeg het bedrijf een juridische aanklacht aan de broek. Er kwam een classactionzaak, een rechtszaak van een hele groep gedupeerden. De reactie van het bedrijf was ook toen dat ze het ermee oneens waren. Nu is er dan toch de schikking.

Lees ook: