Milieuvriendelijke routes in Nederland in Google Maps

SuperGPS

In Google Maps kun je in Nederland nu ook de milieuvriendelijke routes kiezen: de route met het groene blaadje. Dit is ook de zuinigste route. De mogelijkheid bestaat per 7 september. Nederland is een van de veertig landen waar dit nu mogelijk is.

De de app laat nu ook de optie voor routes ‘geoptimaliseerd voor een lager brandstofverbruik’ zien. Volgens Google kan dit ‘geld besparen op brandstof en de CO2-uitstoot verminderen’. Wie de optie kiest kan de geschatte besparing op brandstof zien en neemt in de berekening van de route ook de actuele verkeerssituatie mee. Ook het tijdsverschil tussen de routes is te zien.

Berekening

Tot nu toe kunnen gebruikers allen nog kiezen voor benzine of diesel. Andere opties zoals hybride of elektrisch komen er later bij. Google baseert de berekeningen op informatie van het National Renewable Energy Laboratory van het Amerikaanse ministerie van Energie. De berekening kijkt naar het gemiddelde brandstofverbruik voor voertuigen in je regio, de patronen voor langzaam rijdend en stilstaand verkeer. Verder worden ook de typen wegen waar je overheen moet meegenomen en eventuele heuvels.

Maps laat de meest zuinigste route zien als die ongeveer dezelfde aankomsttijd heeft als de snelste route. Als de brandstofbesparing te klein is of de rijtijd aanzienlijk toeneemt, ziet de gebruiker een relatieve brandstofbesparing zien tussen routes zodat je zelf kunt vergelijken.

Nederland is niet het eerste land waar je kunt kiezen voor milieuvriendelijke routes. De VS, Canada en Duitsland gingen ons voor. Volgens Google helpt de eco-functie daar al tot een ruime half miljoen ton CO2-uitstoot te besparen. Dit is te vergelijken met 100.000 brandstofauto’s minder op de weg’.

Vorige maand waren er ook al verbeteringen voor fietsroutes.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...