Wetenschap nodigt Nederland uit via app Mijn Hart Telt

hartfalen

Wetenschappers nodigen heel Nederland uit voor onderzoek naar hart- en vaatziekten via de app Mijn Hart Telt. De app die deze maand van start ging, geeft inzicht in je eigen gezondheid meteen ook de wetenschap helpen.

De komt van wetenschappers van het LUMC en het National eHealth Living Lab (NeLL). Alle inwoners van Nederland kunnen deelnemen aan dit onderzoek.

Het werkt als volgt: iedereen van 18+ die mee wil doen, downloadt de app ‘Mijn Hart Telt’ uit de App Store. Eerst krijg je uitgebreid uitleg hoe het onderzoek werkt en wat er met alle gegevens gebeurt. Vervolgens houdt de app bij hoe actief de deelnemers zijn, maar ook hoeveel ze slapen. Een week lang vullen de deelnemers korte vragenlijsten in over hun leefstijl. Na een week kunnen deelnemers hun ‘hartleeftijd’ berekenen. Die test komt van de Nederlandse Hartstichting. Het vertaalt de risicofactoren in een inschatting van de leeftijd van iemands hart.

Het onderzoek is gebaseerd op het eerdere ‘MyHeart Counts’ onderzoek van de Stanford Universiteit in Amerika. Daar deden meer dan 40.000 deelnemers mee aan de studie. Uit de gegevens hopen de onderzoekers conclusies te trekken over hoe beweging en leefstijl van invloed zijn op hart- en vaatziekten onder de algemene bevolking. De onderzoekers verwachten de eerste resultaten begin 2023.

Keukentafels

“Het is alsof we op alle keukentafels in Nederland vragenlijsten neerleggen en willekeurige voorbijgangers een bewegingssensor opplakken. Zo kunnen we op een slimme manier de relatie tussen beweging, leefstijl en hart- en vaatziekten onderzoeken. We zijn onder andere benieuwd of het bijvoorbeeld uitmaakt op welk tijdstip van de dag je beweegt”, leggen huisarts Tobias Bonten en arts-onderzoeker Annemiek Silven van de afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde van het LUMC uit.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...