WhatsApp stelt aanpassing gebruikersvoorwaarden uit tot half mei

chat op telefoon

De aanpassing van de gebruikersvoorwaarden van WhatsApp worden uitgesteld. De Facebookdochter zegt in een blog dat er rond de voorwaarden teveel verwarring was ontstaan. De nieuwe deadline is nu 15 mei.

Belangrijkste reden is de ophef die ontstond over het voornemen om via de voorwaarden de mogelijkheid te krijgen om de metadata van gebruikers in te zien. Dat moet bedrijven helpen om gepersonaliseerde advertenties op maat te leveren.

Verder staat in de nieuwe gebruikersvoorwaarden die vanaf 8 februari zouden ingaan dat WahtatsApp gebruikersinformatie zou gaan delen met moederbedrijf Facebook. Vooral dat laatste stuit op veel weerstand.

Weerstand

Die weerstand komt naast het delen van gegevens dat gebruikers voordat ze dienst kunnen gebruiken eerst met de nieuwe voorwaarden akkoord moeten gaan. Zo niet, kun je geen gebruik maken van de chatdienst en het eigen account.

Overigens gelden de nieuwe voorwaarden niet voor EU en dus ook niet voor Nederland. In de Europese Unie mag WhatsApp geen gebruikersinformatie met dochterbedrijf Facebook delen. Dat komt vooral door de AVG die in de hele EU geldt.

Intussen roept Teslabaas Elon Musk op om vanwege die voorwaarden over te stappen op concurrent Signal. Die oproep zorgde meteen voor een forse toename in de gebruikerscijfers. Zelfs in Nederland zorgt de oproep van Musk dat Signal groeit.

Dat geldt overigens ook voor Telegram, een berichtendienst die zich sterk profileert op privacy. De grens van 500 miljoen gebruikers van Telegram werd al begin januari bereikt, zegt topman Pavel Durov die het bedrijf ook oprichtte. Volgens Durov zijn mensen niet meer bereid om privacy in te leveren voor een gratis dienst.

Signal staat intussen op de eerste plaats in het aantal downloads uit de App Store van Apple. Telegram staat op drie en WhatsApp zakte naar de zesde plaats. In de Play Store van Google staan Signal en Telegram beiden ook op de eerste en tweede plaats in de lijst van meest gedownloade apps.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...

X