Wildpark Central Tuli eerste Smart Park in Botswana

Afrika nationaal park natuur

Het eerste Smart Park, die het Afrikaanse wildlife bescherming biedt met sensoren en LoRa, staat in Botswana. Het gaat om het het ‘Central Tuli Game Reserve’  van de Timbo Afrika Foundation en Smart Parks.

Het wildpark bestaat uit zo’n 70.000 hectare. Dat gebied is deels gekocht door investeerder en Filantroop Albert Hartog. De stichting wil het gebied vrijmaken van oude hekken en prikkeldraad om op die manier een ‘wildlife corridor’ te creëren.

Een vrije en veilige verbinding tussen aangrenzende natuurgebieden om wilde dieren hun oude migratieroutes laten lopen. Tijdens de installatie van Smart Parks kwam meteen een zogeheten LoRaWAN-netwerk met vijf gateway-installaties tot stand.

Deze nieuwe technologie stelt beheerders van het gebied in staat voertuigen, rangers, wegen en het recentelijk opgeleverde geavanceerde high tech-hek te monitoren dat de leefomgeving van mensen en het natuurreservaat scheidt. Het LoRa-netwerk geeft het parkmanagement bovendien de mogelijkheid om sensoren en apparaten in te zetten voor nauwkeurige monitoring van bedreigde diersoorten zoals de neushoorn. Ze kunnen zo ook gedetailleerde data verzamelen. Met deze informatie kunnen ze beheer van het landschap optimaliseren.

Preventie

Conflicten tussen mens en dier zijn een urgent probleem in grote delen van Afrika. Voor boeren, parkmanagers en eigenaren van natuurgebieden en wildparken is dit een terugkerend probleem. Het verlies van leefgebied vormt inmiddels de grootste bedreiging voor Afrikaans wildlife.

Naarmate hun leefgebied kleiner wordt, komen olifanten bijvoorbeeld steeds vaker in aanraking met mensen. Één olifant kan met gemak de complete oogst van een lokale boer verwoesten. Regelmatig hebben deze incidenten een dodelijke afloop voor mens of dier. De Nederlandse organisaties Timbo Afrika Foundation en Smart Parks hebben de handen ineengeslagen om deze conflicten, met support van het Botswaanse Department of Wildlife & National Parks, terug te dringen.

Technologische oplossingen

Het Smart Parks-netwerk verzamelt gegevens van de sensoren en apparaten verspreid over het reservaat. De sensoren tracken wildlife en sturen nauwkeurige informatie via het netwerk over wegen, toegangspoorten, voertuigen, water, brandstoftanks en gebouwen. Dit vereenvoudigt de operationele planning en parkbeheer.

Het geëlektrificeerde hek wordt gemonitord met van sensoren die de spanning van het hek meten. Bij vernieling of beschadiging sturen deze sensoren een melding naar de control room, zodat het onderhoudsteam direct kunnen reageren. Alle gegevens van de sensoren komen terecht in een gebruiksvriendelijke webapplicatie. Deze geeft nauwkeurige informatie van alle sensoren en apparaten in het gebied.

In de komende periode zal het netwerk worden uitgebreid met meer functionaliteiten. Dat zijn onder andere digitale camera’s, akoestische sensoren en de laatste OpenCollar Edge sensoren met embedded machine learning functies.

Studio Harmens voegde zich tijdens deze expeditie bij het team en maakte prachtige beelden. Een foto zegt meer dan duizend woorden, dus stel je de waarde van een volledige documentaire voor. Door middel van deze documentaire wil Smart Parks laten zien en anderen laten ervaren wat het betekent om een Smart Parks te bouwen. Later dit jaar zal er een release-evenement plaatsvinden. Kijk hier alvast naar de trailer.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...