Zeer verslavende medicatie makkelijk online verkrijgbaar

medicijnen pillen op strips thuismonitoring bestelsystemen verslavende medicatie

Zeer verslavende medicatie als Diazepam, Oxazepam en Ritalin zijn heel makkelijk online te bestellen, ook zonder recept van een arts. Dit blijkt uit een steekproef van het consumentenprogramma Kassa (BNNVARA) onder vijf webshops. Het gaat naast de echte medicijnen ook om synthetische varianten van deze middelen.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) noemt de bevindingen van Kassa “erg zorgwekkend”. Die onderstrepen volgens hen het belang van snelle aanvullende wetgeving. Redacteuren van het consumentenprogramma bestelden met succes het kalmeringsmiddel oxazepam en de ADHD-medicatie Ritalin (methylfenidaat) in twee webshops. Normaal gesproken is deze verslavende medicatie alleen verkrijgbaar op doktersrecept. Ze zijn verslavend en kunnen leiden tot heftige bijwerkingen.

Zo kan Ritalin bijvoorbeeld leiden tot slaapproblemen en psychische klachten. Verder kunnen benzodiazepinen als Oxazepam en Diazepam vooral bekend om de heftige onttrekkingsverschijnselen als ermee stopt. Denk aan hallucinaties en angsten.

Designerdrugs

Designerdrugs van ritalin en benzodiazepinen aanschaffen was voor de redacteuren ook makkelijk. De werking en verslavingsgevoeligheid van deze middelen is het zelfde als de middelen die normaal gesproken alleen op doktersrecept verkrijgbaar zijn. Bij één van de webshops kreeg Kassa er zelfs een gratis zakje van de partydrug ‘xtc-light’ bij de bestelling.

Bestellen van dit soort middelen is online dus een koud kunstje, maar of je als klant ook echt krijgt wat je bestelt is wel eens de vraag. Uit onderzoek door het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) van de Universiteit Utrecht in opdracht van Kassa, blijkt dat de inhoud van de pillen twijfelachtig is. Eén bestelde benzodiazepine bleek bijvoorbeeld een mengsel te zijn van twee vergelijkbare middelen.

Verder verschillen de pillen soms in dosering. “Hoewel in de meeste middelen blijkt te zitten wat op de verpakking staat, is volstrekt onduidelijk onder welke omstandigheden ze zijn gemaakt en bewaard. Ze kunnen voor hetzelfde geld in een schuurtje in elkaar gezet zijn”, aldus onderzoeker Remco Westerink van het IRAS.

Zorgwekkend

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport noemt het “erg zorgwekkend dat de door Kassa bestelde middelen zo makkelijk online te verkrijgen zijn. Hiermee wordt het belang van een spoedige behandeling van het wetsvoorstel Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS) in de Tweede Kamer onderstreept”, aldus een woordvoerder.

Deze nop handen zijnde wet moet zorgen dat de door Kassa aangeschafte designerdrug ‘4F-Methylfenidaat’, een synthetische variant van ritalin, straks niet meer verkocht mag worden. Opmerkelijk genoeg vallen maar liefst negen door Kassa bestelde ‘designer-benzodiazepinen’ buiten deze wetgeving, blijkt uit navraag bij het ministerie. Hoewel ze qua werking vergelijkbaar zijn met de benzodiazepinen die je alleen op doktersvoorschrift kunt krijgen, blijven deze middelen als de nieuwe wet in werking treedt dus gewoon vrij verkrijgbaar.

Groot gevaar voor de volksgezondheid

Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik vindt dan ook dat alle middelen die bedoeld zijn om de wet te omzeilen verboden moeten worden. “Ze zijn een groot gevaar voor de volksgezondheid” stelt directeur Ruud Coolen van Brakel.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) kan niet aangeven of ze gaat proberen om de door Kassa aangetroffen websites die illegaal ritalin (Methylfenidaat) en oxazepam verkopen offline te halen. Over individuele casuïstiek doet de IGJ geen mededelingen. “We kunnen boetes opleggen en in sommige gevallen strafrechtelijk optreden. Hiervoor werken we samen met onder andere politie, douane en OM”, aldus een woordvoerder.

Het advies van de IGJ is in elk geval om geen geneesmiddelen te kopen via het internet zonder recept. “Je loopt gezondheidsrisico’s en kunt worden opgelicht. Gebruik dergelijke middelen onder begeleiding en op voorschrift van je (huis)arts en haal ze bij je apotheek.”

De behandeling van het wetsvoorstel Nieuwe Psychoactieve Stoffen is inmiddels drie keer doorgeschoven. Het staat nu op de agenda voor het voorjaar van volgend jaar. Het ministerie van VWS zegt de ontwikkeling van designerbenzodiazepinen (inter)nationaal te monitoren. “De afgelopen jaren zijn meerdere van deze stoffen toegevoegd aan de Opiumwet na uitgebreide risicobeoordelingen.”

Lees ook:

Gerelateerde berichten...