Zelflerend AI DeepText Facebook verwijdert beledigende berichten

consumenten
Artificial intelligence, oftwel kunstmatige intelligentie, moet bij Facebook zorgen dat beledigende berichten sneller opgespoord en verwijderd worden. DeepText, zoals het zelflerende systeem heet, analyseert en begrijpt teksten, om te beginnen in twintig talen.
Joaquin Candela, die aan het hoofd staat van de afdeling kunstmatige intelligentie bij Facebook, zei in een gesprek met TechCrunch dat deze algoritmes vaker beledigende foto’s opsporen dan mensen. Het systeem zorgt er dus ook voor dat schokkende afbeeldingen een stuk minder vaak door mensenogen beoordeeld hoeven te worden.
Het zelflerende systeem maakt het volgens het sociale netwerk sowieso makkelijker om uit te vinden waar gebruikers over praten. Op basis daarvan wil het netwerk automatische passende suggesties doen. Wie dus meldt een fiets te willen verkopen krijgt automatisch de passende verkooppagina’s op de sociale netwerksite voorgeschoteld. De technologie wordt uiteindelijk ook ingezet bij Messenger, de berichtendienst van Facebook.

De inzet van kunstmatige intelligentie zou uitglijders van de laatste maanden moeten voorkomen. Zo kwam Facebook een tijd geleden in opspraak doordat het kritische teksten en cartoons over de Turkse president Erdogan had weggehaald. Verweer van de beheerders was toen dat deze berichten door gebruikers waren gerapporteerd als ongepast en dat een medewerker dat toen handmatig onderzocht.

Overigens is Facebook niet de enige die met kunstmatige intelligentie bezig is. Zoekmachinegigant Google is bijvoorbeeld meldt de komst van een berichten-app Allo, en bellen-app DUO, die automatisch reacties suggereert die gebaseerd worden op de inhoud van ontvangen en verzonden berichten. Beide apps komen naar verluidt deze zomer op de markt, voor zowel IOS als Android.