Ziekenhuisopname Deense patiënten kan ook thuis

e-health zorgverleners

Ziekenhuisopname van Deense patiënten kan in sommige gevallen nu ook thuis gebeuren. Met een nieuwe app kan de arts op afstand de patiënt in de gaten houden.

Het gaat om de nieuwe app My E-Hospital, ontwikkeld door Netcompany in samenwerking met wetenschappers, artsen en patiënten in het project Influenz-er. Het Deense Nordsjaellands ziekenhuis en de Universiteit van Zuid-Denemarken (SDU) startte het project met zeven patiënten met milde tot matige luchtweginfecties. Zij staan thuis 24 uur per dag in nauw contact met artsen en verpleegkundigen.

De patiënt is tijdens een thuisopname aangesloten op een set apparaten om de ademhaling, zuurstofsaturatie, bloeddruk, polsslag en temperatuur te meten. De resultaten gaan meerdere keren per dag rechtstreeks naar het ziekenhuis via de app.  My e-Hospital staat op de telefoon of tablet van de patiënt en biedt naast de bewakingsfuncties 24 uur per dag, zeven dagen per week, een direct communicatiekanaal met het medisch personeel. Als dat nodig is komen artsen en verpleegkundigen langs.

In juni werd “Influenz-er” uitgeroepen tot publiek-private samenwerking van het jaar door onder andere de Deense medische vereniging en de overkoepelende organisatie voor patiënten en familieleden, Danish Patients. Het onderzoeksproject omvat in totaal 20 patiënten.

Digitale oplossing

Het is volgens de makers een innovatieve digitale oplossing. De app is eenvoudig te gebruiken, waardoor hij ook toegankelijk is voor patiënten zonder veel digitale kennis. Thea Kølsen Fischer, professor en hoofd onderzoek van het Nordsjaellands Ziekenhuis en een van de architecten van Influenz-er zegt dat tijdens deze eerste fase tests plaatsvinden. “Bijvoorbeeld hoe we de beste zorg en behandeling kunnen bieden en tegelijkertijd het beperkte aantal ziekenhuisbedden voorrang kunnen geven aan degenen die dat het meest nodig hebben. De feedback van de thuis opgenomen patiënten is zeer positief. Het belangrijkste: patiënten hebben zich veilig gevoeld tijdens hun opname.”

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X