Zorgtechnologie uit de bezemkast

mobiel met stethoscoop

“Momenteel is de zorg een speelbal van technologie. Maar is het speelveld zelf wel duidelijk? Hoe zorg je ervoor dat de technologie – zoals bijvoorbeeld een veel te zwaar sensorhorloge voor bejaarden – niet onbedoeld in de bezemkast verdwijnt?” Dat zijn vragen en stellingen die aan bod komen inhet onderzoek van hoogleraar Persuasive Health Technology, Lisette van Gemert-Pijnen. Donderdag 25 juni houdt ze haar intreerede aan de Universiteit Twente. In haar onderzoek (vakgroep Psychologie, Gezondheid en Technologie) en onderwijs richt van Gemert zich op de gebruikersgerichtheid en verleidelijkheid van gezondheidstechnologie.

Volgens van Gemert-Pijnen wordt bij het inzetten van zorgtechnologie maar al te vaak voorbij gegaan aan de wensen en mogelijkheden van de gebruikers zelf. Van Gemert-Pijnen: “Vaak wordt een technologie bedacht door experts, zorgverleners of de industrie. De gebruiker wordt hier niet in betrokken. Er wordt niet vooraf getest en ook niet nadien op goede wijze geëvalueerd. Wij hebben in onze vakgroep een wetenschappelijk model ontwikkeld waarin we andersom denken, het gaat hierbij om humaniseren. Juist de gebruiker wordt in dit model nadrukkelijk centraal gesteld.”

Holistische aanpak

In haar pleidooi voor een holistische E-Health aanpak – waarin wordt uitgegaan van de mens en zijn sociale omgeving – geeft van Gemert-Pijnen aan dat E-Health nog onvoldoende benut wordt in Nederland. Wetenschappelijk onderzoek om zelfzorg en adaptatie aan technologie te bevorderen door middel van technologie die werkt, helpt en rendeert is broodnodig. Van Gemert-Pijnen legt uit: “In ons model maken wij gebruik van persuasieve strategieën die zowel patiënten als zorgverleners kunnen ondersteunen. Hierbij moet je denken aan technieken die de technologie aantrekkelijk en gebruikersgericht maken. Soms verschijnt informatie voor patiënten in onleesbare grafieken. Wij onderzoeken hoe je informatie bijvoorbeeld beter kan visualiseren.”

Synergie door verbindingen

Technologie evolueert snel, producten raken snel obsoleet en verdwijnen naar kelders of zolders. Van Gemert-Pijnen is in haar onderzoek geïnteresseerd in hoe een fit te realiseren is tussen technologie en gebruikers. De ambitie van haar leerstoel is om een uniek technologisch-psychologisch profiel neer te zetten. Een profiel dat uitdaagt om de nieuwe generatie technologie vorm te geven. Van Gemert-Pijnen: “Ons Center voor eHealth & Wellbeing Research biedt een platform voor samenwerking met partners, binnen en buiten de UT, en voor valorisatie van het onderzoek. Met dit centrum creëren wij synergie door verbindingen te leggen, verbindingen over de grenzen van disciplines is ook de kerngedachte van mijn pleidooi.”

Over prof. van Gemert-Pijnen

Prof. van Gemert-Pijnen is hoogleraar Persuasive Health Technologie aan de faculteit BMS (Behavioural, Management and Social Sciences). Van Gemert-Pijnen werkt samen met UMCG, Universiteit van Waterloo en Oulu in het ontwerp van persuasieve gezondheidstechnologie. Zij is chief editor van het International Journal on Advances in Life Sciences en maakt deel uit van de editorial board van Medical Informatics and Decision making. Jaarlijks organiseert zij het congres ‘Supporting Health by Technology congres’.

 

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...