Zwitsers berekenen sneller 63 biljoen decimalen van pi

pi getal

Onderzoekers van de Graubuenden Universiteit in Zwitserland berekenden met een supercomputer bijna 63 biljoen decimalen van pi. Om zover te komen had de supercomputer 108 dagen en negen uur nodig. Dat meldt The Guardian.

De Zwitserse onderzoeksgroep brak met de poging zeker twee wereldrecords. Eentje voor de grotere hoeveelheid berekende cijfers achter de komma van pi en eentje voor de snelheid waarmee dat gebeurde. Guiness World Record gaat de recordpoging nu nalopen. Daarna stellen ze officieel vast of de poging ook echt in de boeken kan.

Google

Het record van de Zwitsers verbreekt dat van de supercomputer van Google. Deze deed er in 2019 bijna twee keer zo lang over om te komen tot ruim 31,4 biljoen decimalen van pi. In 2020 verbeterde de Amerikaan Timothy Mullican de score van de techreus ruimschoots. Mullican deed er acht maanden over om 50 biljoen decimalen van pi te noteren.

Het getal pi is de omtrek van een cirkel gedeeld door de diameter van die cirkel. De eerste tien decimalen van pi zijn 3,141592653. De groep Zwitserse onderzoekers meldt dat de laatste tien cijfers nu zijn: 7817924264.

RNA

De jacht op de oneindige decimalen van pi zijn niet alleen voor de prestige of het plezier. Zo verklaarde het Zwitserse onderzoeksteam dat hierdoor zaken als RNA-analyse, tekstanalyse en bijvoorbeeld uitvoeren van simulaties beter en sneller kan worden. De berekeningen van pi dienen dus als een soort vingeroefening om de prestaties van supercomputers te verbeteren.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...