Internationaal bedrijfsleven gecharmeerd van Nederlandse digitale infrastructuur

digitale snelweg

In een kleine twintig jaar is de Nederlandse digitale economie uitgegroeid tot een belangrijke banenmotor naast Schiphol en de haven van Rotterdam. Het internationale bedrijfsleven is met name gecharmeerd van de goede digitale infrastructuur in ons land.

Nederland moet daarom binnen afzienbare tijd de digitale sector nog meer omarmen. Zo niet dan nemen andere landen de voorsprong over.

Dat blijkt uit het rapport ‘Dutch Digital Infrastructure 2016 – Enabling the Digital Economy and Society’. Het kwam tot stand in opdracht van DINL, DDA en 9 partijen in de sector digitale infrastructuur. Het werd uitgevoerd door Deloitte.

Volgens onderzoek van het CBS is de digitale economie op dit moment goed voor zo’n 345.000 banen in Nederland. De sector als geheel groeide de afgelopen jaren 7 tot 9 procent per jaar. Deze groei komt niet alleen door de bijdrage van Nederlandse bedrijven aan de digitale economie. Ook de aantrekkelijkheid van Nederland als vestigingsland speelt een rol.

 

Dynamiek

“De economische dynamiek rondom de digitale infrastructuur is vergelijkbaar met die van de beide fysieke mainports.” Dit zegt Michiel Steltman, directeur Stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL). “Uit de onderzoeken van 2013 en 2014 bleek al dat deze sector een belangrijk effect heeft op de economie. Nu zien we ook het belang binnen een internationale context. Veel buitenlandse partijen kiezen voor ons land voor vestiging van centrale functies als hoofdkantoren en datacenters. Dat brengt directe werkgelegenheid”, aldus Steltman.

Het rapport laat zien dat het internetverkeer in Nederland jaar op jaar met 22% groeit. De markt voor colocatie in datacenters groeit met bijna 15%. De Amsterdam Internet Exchange blijft intussen structureel tot ’s werelds grootste behoren. De sterke positie van hosting- en cloud providers en de belangrijke rol die Nederland heeft in de domain name industrie zorgt voor de sterke internationale positie van ons land. Daarbij speelt ook de goede digitale infrastructuur een rol.

Randvoorwaarden

Het rapport schetst ook de randvoorwaarden die nodig zijn om de koppositie en de aantrekkingskracht vast te houden. Naast infrastructuur zijn dat innovatie, toegang tot digitaal talent en samenwerking binnen ecosystemen. Steltman: “Het is daarom belangrijk om als bedrijfsleven en overheid stevig in te zetten op de kansen die de digitale infrastructuur biedt voor onze welvaart en werkgelegenheid. Maak bijvoorbeeld vaart met de uitvoering van de motie over de digitale mainport die de Tweede Kamer in 2015 aannam. De grootste fout die we kunnen maken is om digitale infrastructuur slechts te beschouwen als technologie. Dan missen we kansen voor economische ontwikkeling.“

Het onderzoek doet de aanbeveling om in te zetten op een brede samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en andere partijen. Belangrijkste advies is om een ambitieuze digitale agenda op te stellen. Daarin moet een eenduidige visie staan over de rol die de digitale infrastructuur speelt voor de economische toekomst van Nederland.

Gerelateerde berichten...

X