Account Wybren van Haga van LinkedIn gehaald om valse informatie

linkedin logo

Valse informatie is volgens LinkedIn de reden dat het account van FvD-politicus Wybren van Haga van het netwerk is gehaald. Het Forum-Kamerlid meldt dat zelf via Twitter.

Op dit netwerk deelt van Haga ook een screenshot van LinkedIn. Daarop is de melding te zien die van Haga over de blokkering ontving. Daarop stelt LinkedIn dat er: “gedrag is geconstateerd dat in strijd lijkt te zijn met onze gebruiksvoorwaarden”.

Drie berichten

Van Haga denkt dat het gaat om drie berichten die hij de afgelopen tijd postte. Zo stelt hij dat in een bericht van een week geleden dat dat mondkapjes niet nuttig. In een ander bericht zegt hij dat slechts 0,23 procent van de mensen die een coronabesmetting oploopt aan de ziekte overlijdt, en niet 1,3 procent, zoals het RIVM stelt. In weer een ander bericht stelt het Kamerlid dat de maatregelen rond bestrijding van corona van de regering zwaar disproportioneel zijn.

LinkedIn zelf heeft nog niet inhoudelijk gereageerd. In een algemene reacties stelt het netwerk te streven naar “een veilige, vertrouwde en professionele ervaring op LinkedIn”. De gegeven richtlijnen gelden voor alle leden.

Van Haga zegt intussen dat hij bezig is om zijn account weer terug te krijgen. Tot nu toe is dat niet succesvol geweest. Hij stelt dat: “het patent op de waarheid zou niet bij een bedrijf of de overheid moeten liggen. Hiermee wordt discussie onmogelijk gemaakt. Ik had gehoopt dat ik als Kamerlid gevrijwaard zou blijven van censuur van techbedrijven die steeds machtiger worden.”

De Hond

Opiniepeiler Maurice de Hond had een aantal maanden geleden een vergelijkbaar incident met LinkedIn over valse informatie. Het netwerk haalde zijn account online omdat hij bijdragen zou hebben gepost die “in tegenspraak zijn met de richtlijnen van vooraanstaande wereldwijde gezondheidsorganisaties en volksgezondheidsautoriteiten.”

De zaak werd een tijdje later geschikt na een goed gesprek tussen beide partijen. Intussen is het account ook weer te bezoeken. Of er al gesprekken zijn tussen van Haga en LinkeLinkedIn is nog niet duidelijk.

Tegenstander

Forum voor Democratie-Kamerlid van Haga is al sinds de uitbraak van de pandemie een fervent tegenstander van het overheidsbeleid rond de crisis. Zo stelt hij dat er helemaal geen oversterfte is door corona. Het sterftecijfer zou het zelfde zijn als in de jaren ervoor: 0,88 procent van de Nederlandse bevolking. Daarmee zegt hij overigens het zelfde als FvD-partijvoorzitter Thierry Baudet.

Het CBS berekende onlangs dat de oversterfte tijdens de eerste golf ruim 9000 mensen was. Tijdens de tweede golf is dat tot nu toe ruim 5000 mensen meer dan normaal.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...