ACM haalt 06-nummers terug in strijd tegen tekort

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) haalt ongebruikte 06-nummers terug in de strijd tegen een groeiende tekort. Nummers die niet binnen een jaar na toekenning in gebruik zijn, moeten worden ingeleverd bij de ACM. Dat meldde de autoriteit op hun website.

In totaal zijn er ruim 54 miljoen 06-nummers in omloop, terwijl er 60 miljoen nummers beschikbaar zijn. Het uitgiftepercentage  is met 90,3% hoog, zo stelt de toezichthouder in een rapport.

VodafoneZiggo heeft al 1,2 miljoen ongebruikte 06-nummers ingeleverd. Maar dat is slechts 2% van het totaal aantal beschikbare 06-nummers. De toezichthouder vraag nu andere providers om dit voorbeeld te volgen.

 

Afkoelperiode

De ingeleverde nummers komen pas na een ‘afkoelperiode’ opnieuw beschikbaar. Deze periode van een jaar voorkomt dat een nieuwe gebruiker gebeld wordt door mensen die op zoek zijn naar de vorige eigenaar van het nummer.

Als de ACM 06-nummers toekent is de voorwaarde dat de  nummers binnen een jaar na toekenning, dat is dus al na de afkoelperiode, in gebruik zijn. Is dat niet het geval, dan wordt het nummer weer teruggenomen.

 

Verouderde diensten

De ACM zit bovenop de 06-nummers vanwege de snelle ontwikkelingen in de markt. Voor nieuwe toepassingen zijn er nummers nodig, maar die zijn als het zo doorgaat, niet voldoende voorhanden.

Het idee is nu dat de druk verlicht kan worden door ongebruikte 06-nummerblokken van verouderde typen diensten te herbestemmen. Dit kan alleen de minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) doen via een ministeriële regeling.

Zo komt het einde van ISDN/PSTN in zicht De verwachting is dat het in 2020 helemaal verdwijnt. In 2021 gaat ook het ISDN15/30 netwerk eruit. En daardoor valt ook het doek voor een aantal andere diensten. Het gaat dan bijvoorbeeld om dataservices op andere netwerken (06760-nummers) en carrier(pre)selectie diensten (16xy- en 10xy-nummers ).

Verder komt ook het einde van semafonie in zicht. De spectrumlicentie verloopt in 2020 en het aantal gebruikers is laag en dalende. Momenteel zijn er alleen nog nummers uit de 0665-reeks toegekend. Door de dalende vraag naar deze diensten kan de minister alvast delen uit de 066 –reeks voor andere diensten bestemmen.

Dit is al gebeurd met de vroegere telexnummers. Door concurrentie van modernere technieken heeft de laatste nummerhouder zijn nummers in 2017 teruggegeven aan de ACM. Na een jaar zijn deze nummers uit de afkoeling gehaald en zijn er geen telexnummers meer uitgegeven. De ACM verwacht dat er in de toekomst geen aanvragen meer zullen komen voor deze nummers.

Alles bij elkaar heeft de ACM wel de hoop dat het probleem wordt opgelost. Bijkomend voordeel is dat het vorig jaar lukte om omnummering van 06-nummers naar 097-nummers voor apparaten die een verbinding met het internet nodig hebben, maar waarmee je niet kunt bellen voor elkaar gekregen. Het merendeel van deze apparaten gebruikt inmiddels een 097-nummer.

 

Gerelateerde berichten...

X