ACM onderzoekt toegangsregulering telecomnetwerken

netwerkkosten telecomnetwerken

De ACM onderzocht de afgelopen maanden of consumenten en bedrijven wel optimaal kunnen profiteren van een goede prijs-kwaliteitverhouding voor hun internet, televisie, vaste telefonie en dataverbindingen. Daaruit blijkt dat vooral KPN voor een risico zorgt in de toegangsregulering.

De autoriteit noemt het een risico dat de toegangsvoorwaarden van KPN het voor bedrijven en concurrenten moeilijker kunnen maken om te concurreren. Dit kan in de toekomst leiden tot hogere prijzen voor zowel bedrijven als consumenten en een lagere afname van snel internet. Er komt dus een een extra marktanalysebesluit waarin beoordeeld wordt of toegang tot de vaste telecomnetwerken moet worden gereguleerd en zo ja, op welke manier.

Ontwerpbesluit

Dat besluit om toegangsregulering moet er in het najaar komen. Er komt een ontwerpbesluit in consultatie op de website, zodat alle telecomaanbieders hierop kunnen reageren. Daarna neemt de ACM een besluit.

Hoge internetsnelheden zijn het afgelopen jaar steeds belangrijker. Verder krijgen steeds meer bedrijven en huishoudens glasvezel. Naast beschikbaarheid van snel internet is betaalbaarheid daarbij van groot belang.

Door een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in 2020 is de regulering vervallen voor toegang tot de netwerken van KPN en VodafoneZiggo. Dat betekent dat telecomaanbieders zonder eigen landelijk vast netwerk geen toegang hebben tot die netwerken tegen gereguleerde voorwaarden.

VodafoneZiggo trok zijn toegangsaanbod na de uitspraak in. KPN is na de uitspraak toegang blijven bieden tot zijn netwerken, maar heeft daarbij verschillende toegangsvoorwaarden aangepast.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...