ACM Telecommonitor: meer abonnementen via glasvezel dan via koper

kpn

Het aantal Nederlandse huishoudens waar glasvezel ligt steeg in het derde kwartaal van 2022 met 290.000 naar ruim 5,3 miljoen. Daarover lopen 2,39 miljoen abonnementen op telecomdiensten als internet, televisie en vaste telefonie.

In totaal zijn er 11.000 glasvezelaansluitingen meer dan het voorgaande kwartaal. Daarmee het er voor het eerst meer glasvezel dan koper. Daarover lopen 2,25 miljoen abonnementen; een daling van 6.000. Dat staat in de meest recente Telecommonitor van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Het aantal abonnementen op telecomdiensten via de kabel is nog steeds het hoogst met 3,83 miljoen. Dit daalde wel met 20.000. Het totale aantal huishoudens waar kabel ligt bleef in het derde kwartaal ongeveer gelijk met bijna 8 miljoen.

Glasvezelkaart

In de Glasvezelkaart is te zien dat Den Haag de gemeente is met de meeste adressen waar glasvezel ligt: bijna 151.000. Daarvan heeft minder dan twintig procent een abonnement op telecomdiensten via glasvezel. Waalre, Harderwijk en Ameland zijn de gemeentes met het hoogste percentage actieve glasvezelaansluitingen. Dit ligt tussen de 70 en 80 procent.

Bij de uitrol van glasvezel in Nederland komt het grootste deel voor rekening van KPN. Zij hebben een aandeel tussen de 60 en 65 procent. Het aandeel van Delta Fiber ligt tussen de 15 en 20 procent en van Opendutchfiber tussen de 5 en 10 procent.

Telefonie

Er zijn 21,6 miljoen simkaarten actief voor telefoonabonnementen en prepaid; 1,2 procent meer dan in het tweede kwartaal. Daarvan zijn er 910.000 in gebruik voor data only, een groei van 15.000. Er zijn 613 miljoen sms’jes verstuurd; een groei 6,3 procent. Het aantal belminuten via mobiel is bijna 10 procent gedaald naar 9,8 miljard.

Het dataverbruik via mobiele verbindingen steeg met zes procent naar 428 miljoen gigabyte. Dat is inclusief het dataverkeer via simkaarten voor slimme apparaten en auto’s (ook wel machine-to-machine genoemd), waarvan er 14 miljoen in gebruik zijn. Dat zijn er een half miljoen meer dan in het voorgaande kwartaal.

Het aantal abonnementen voor vaste telefonie blijft gestaag dalen. Het afgelopen kwartaal met 5,4 procent naar 4,7 miljoen.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...