ACM: toezicht op gebruik informatienummers blijft nodig

Streng toezicht op gebruik van informatienummers blijft belangrijk. Dat schrijft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in de Monitor nummeruitgifte die donderdag uitkwam.

In de beleidsregel ‘toekenning en intrekking informatienummers’ verduidelijkt de ACM dat doorschakel- en betaaldiensten met een informatietarief per minuut niet binnen de bestemming voor 0900- en 0909-nummers passen. Vandaar ook dat de ACM minder informatienummers aan deze partijen heeft toegekend. Verder werden er in 2018 22 nummers van deze diensten  ingetrokken.

 

Nieuwe toepassingen

De druk op het aantal mobiele telefonienummers hoog. De telecommarkt ontwikkelt zich snel en vraagt daarbij om 06-nummers voor nieuwe toepassingen. Als die in aanmerking zouden komen voor 06-nummers, neemt de druk op de 06-nummers weer verder toe.

Een van de oplossingen kan zijn dat het minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) ongebruikte 06-nummerblokken van verouderde typen diensten te herbestemmen voor mobiele telefonie. Mocht dit te weinig opleveren, vindt de ACM het een goed idee om de 060- en 069- nummerreeksen open te stellen voor uitgifte. Ook kun je volgens de Autoriteit de 060- en 069-reeksen als twaalfcijferige nummerblokken uitgeven. Dat zal de druk op 06-nummers verminderen.

 

Niet in gebruik

De ACM ging vorig jaar, net als het jaar ervoor, ook de strijd aan met 06-nummers die niet in gebruik zijn. Veel van dergelijke nummers werden teruggehaald en aan anderen toegekend. De verwachting is dat daarmee het aantal toegekende nummers de komende tijd daardoor verder daalt.

Henk Don, bestuurslid ACM: “We zien nog regelmatig dat deze nummers niet gebruikt worden zoals bedoeld is. Dat kan zorgen dat mensen meer betalen dan nodig. Bijvoorbeeld omdat ze onbedoeld een doorschakeldienst bellen in plaats van een rechtstreeks nummer. Of dat ze betalen zonder dat een dienst geleverd wordt. Zulke praktijken pakken we aan.”

 

Toezicht blijft nodig

Het uitgiftepercentage van mobiele telefoonnummers is met 90,3% hoog. Door gerichte toezichtacties van de ACM is het aantal uitgegeven nummers de afgelopen twee jaar licht gedaald. De telecommarkt ontwikkelt zich snel en vraagt daarbij om 06-nummers voor nieuwe toepassingen.

Als ze in aanmerking zouden komen voor 06-nummers zou de druk op de 06-nummers weer verder toenemen. Daarom ook blijft de ACM streng toezien op het juiste gebruik van deze nummers. Ongebruikte nummerblokken gaan dus terug.

 

Einde ISDN

De ACM verwacht dat het ISDN2/PSTN-netwerk in 2020 helemaal stopt. Dit was het systeem van traditionele telefonie, dat steeds vaker vervangen wordt door IP-telefonie. In 2021 zal ook het ISDN15/30-netwerk worden afgeschakeld. Daardoor valt ook het doek voor een aantal diensten en bijbehorende nummers.

Daarnaast komt ook het einde van semafonie in zicht. De spectrumlicentie verloopt in 2020. Het aantal gebruikers is laag en dalende. De nummers die nu nog bij de semafoons horen gaan in de toekomst naar andere diensten.

 

Gerelateerde berichten...

X