ACM trekt nummers in van neppe corona doorschakeldiensten

apps telefoon telemonitoring cryptotelefoons

De ACM heeft de nummers 0906-2121212 en 0906-0400388 ingetrokken. Het gaat om neppe corona doorschakeldiensten die veel geld vroegen voor een doorschakeling naar een gratis nummer. Wie in maart of april gebruik maakte van deze nummers krijgt automatisch het geld terug.

Het nummer 0906-2121212 was van Caramello Online Services. Zij hadden een doorschakeldienst die bellers onder andere doorverbond naar het gratis nummer van de GGD voor een testafspraak. Het tweede nummer was 0906-0400388 van Zoekopnummer. De kosten bedroegen 90 cent per minuut. Bij beide corona doorschakeldiensten tikte de teller door nadat de beller de GGD of commerciële dienst aan de lijn had.

Na blokkering van dit nummer bleek vervolgens dat Zoekopnummer.nl op de website van de doorschakeldienst het nieuwe nummer 0906-0400388 had neergezet. De indruk bestond daar dat bellers een afspraak konden maken voor een gratis sneltest. Dit was niet het geval.

Sneltesten

Dat nieuwe nummer schakelde door naar een commerciële testaanbieder. Die gaf de beller informatie over sneltesten en verwees door naar zijn website waar werkgevers zich kunnen aanmelden voor gratis sneltesten voor hun werknemers. Ook in dit geval bedroegen de kosten 90 cent per minuut en tikten de kosten door nadat de beller was doorverbonden. De ACM heeft ook dit nummer laten blokkeren.

Eerder blokkeerde de ACM het nummer al, mede naar aanleiding van een signaal van het consumentenprogramma Radar, een brief van GGD GHOR Nederland en consumentenklachten. Ook de betalingen voor het bellen met dit nummer is toen opgeschort, zodat de inkomsten niet werden uitbetaald aan de nummergebruiker.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...