AFM legt Nederlands Innovatiefonds last onder dwangsom op

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een last onder dwangsom opgelegd aan bestuurder Ruben Wolf van het Nederlands Innovatiefonds. Volgens de autoriteit moeten Wolf en zijn organisatie hun investeerders met obligatieleningen beter informeren over waar hun investeringsgeld naar toe gaat.

Voor elke dag dat dit niet gebeurt staat 5.000 euro dwangsom tot een maximum van 50.000. AFM waarschuwde beleggers al eerder voor de aanbiedingen van het Nederlands Innovatiefonds.

Andere ondernemingen

Het Nederlands Innovatiefonds zegt met de obligaties geld aan te trekken om te investeren in nieuwe, innovatieve technologieën. De AFM vindt in de rekeningafschriften van Innovatiefonds echter hele andere dingen.

Het overgrote deel van het opgehaalde geld is namelijk overgemaakt naar andere ondernemingen. Deze worden geleid door dezelfde directie als het Nederlands Innovatiefonds zelf. Deze ondernemingen beleggen helemaal niet in (technische) innovaties.

 

Tienduizend euro

Het fonds biedt naar eigen zeggen consumenten de kans rendement te halen uit de nieuwste technologische ontwikkelingen. De minimale deelname is tienduizend euro. Het fonds zegt te investeren in baanbrekende en goedlopende techprojecten. Focus ligt daarbij op de gezondheidszorg, nanotechnologie en milieu.

In 2017 waarschuwde de Telegraaf echter dat helemaal niet duidelijk was waaraan het fonds het geld besteedde en waar het beloofde rendement vandaan kwam.

Het fonds werd eind 2016 opgericht.

 

Gerelateerde berichten...

X