2min Ondernemen

Nederlandse ondernemers worstelen met administratieve lasten

Nederlandse ondernemers worstelen met administratieve lasten

Uit recent onderzoek van Visma blijkt dat 41,4 procent van de Nederlandse ondernemers meer dan de helft van hun werkweek kwijt is aan administratieve taken. Bijna 10 procent van hen besteedt hier zelfs 80 procent of meer van hun tijd aan. Het onderzoek, uitgevoerd onder 2.000 Europese ondernemers, waarvan 209 Nederlanders, werpt licht op de uitdagingen, kansen en behoeften van kleine bedrijven.

Volgens Heiko Bonenkamp, Business Area Director bij Visma, is administratie een onvermijdelijk onderdeel van het ondernemerschap. Toch vindt hij de hoeveelheid tijd die eraan besteed wordt opvallend en onnodig. “Tijd is kostbaar en kan beter worden besteed aan kernactiviteiten, innovatie en groei. Naast het werken met een goede accountant kunnen slimme softwareoplossingen ondernemers helpen om de administratieve last te verlichten en groeikansen inzichtelijk te maken”, aldus Bonenkamp.

Uitdagingen bij administratieve lasten

De grootste uitdaging bij de start van een bedrijf bleek voor 18,5 procent van de Nederlandse ondernemers het zich onderscheiden van concurrenten. Daarnaast ervoer 16,9 procent persoonlijke angsten en twijfels, terwijl 15,8 procent moeite had met het bereiken van de juiste doelgroep. Opvallend genoeg waren ondernemers minder bezorgd over teamopbouw (18,2 procent), financiering (16,8 procent) en ondersteuning bij boekhouding en administratie (15,3 procent).

In Europees perspectief vormen marketinggerelateerde taken de grootste uitdaging. Zo beschouwt 70 procent van de respondenten het bereiken van de juiste doelgroep als moeilijk. Concurrentie wordt vooral in de Benelux en het Middellandse Zeegebied als obstakel gezien, terwijl in Centraal-Europa en Scandinavië persoonlijke angsten en marketing zwaarder wegen.

Regels en procedures

Ondernemers in Nederland ervaren relatief weinig problemen met regelgeving bij de start. Slechts 12,3 procent beoordeelt de moeilijkheidsgraad hiervan als hoog (8 of hoger op een schaal van 10), terwijl 41,5 procent het juist als eenvoudig ervaart (score tussen 1 en 3).

Toekomstige uitdagingen

Voor de komende jaren zien Nederlandse ondernemers de volgende obstakels:

  1. De economische situatie (27 procent)
  2. Veranderingen in wet- en regelgeving (23,6 procent)
  3. Concurrentie (20,5 procent)
  4. Geen bijzondere uitdagingen (15,9 procent)
  5. Technologische ontwikkelingen bijhouden (9,9 procent)

Hoewel regelgeving bij de start geen groot probleem is, vormen wetswijzigingen later wel een uitdaging. Dit komt waarschijnlijk doordat veranderingen in wet- en regelgeving implementatie in de organisatie vereisen en onzekerheden met zich meebrengen. Visma’s onderzoek onderstreept dat technologie en automatisering een sleutelrol kunnen spelen in het verminderen van administratieve lasten en het ondersteunen van ondernemers bij hun groei.