Neelie Kroes neemt afscheid van EU en digitale agenda; of niet?

Op vrijdag 31 oktober nam Neelie Kroes, tussen 2010 en 2014 eurocommissaris voor digitale agenda, officieel afscheid. Kroes was sinds 2004 actief in de Europese politiek. Hoewel het 73-jarige oud VVD- Tweede Kamerlid en minister van haar pensioen gaat genieten schrijft ze  ook in de toekomst betrokken te blijven bij het werk aan één digitaal Europa. “Ik ben zeker niet van plan om op mijn lauweren te gaan rusten,” zo zegt ze in haar brief.

De oud-Europese Commissaris stelde op 22 oktober tijdens het Broadband World Forum in Amsterdam nog dat ze telecomoperators veel eerder en harder had willen aanpakken rond de hoge kosten van ‘roaming’. Kroes vindt het ongehoord dat burgers binnen een verenigd Europa geconfronteerd worden met hoge rekeningen voor het gebruik van mobiele diensten in andere EU-landen. Het staat de bouw van één digitaal Europa in de weg.

In de toespraak stelde ze wel bijzonder blij te zijn dat elke Europese burger inmiddels toegang heeft tot basaal breedband internet en dat 70% het ook daadwerkelijk gebruikt, maar dat een deel van zowel Europese burgers en regeringsleiders digitale vooruitgang nog steeds vreest. “Ondanks dat de helft van de banengroei in Europa in de ICT zit, zijn velen bang voor verlies van werkgelegenheid door digitalisering. Kroes betreurt dit. “Er zijn twee Europa’s,” zo stelde in haar toespraak op het Broadband Forum. “Het ene is digitaal, het andere is analoog. En ze zijn niet ‘in sync’.” Kroes riep haar opvolgers dan ook op om het ‘open en optimistische Europa’ te stimuleren. Wat haar betreft heeft Brussel de boodschap goed begrepen door drie mannen te benoemen om haar werk voort te zetten. “Dat geeft me vertrouwen,” aldus Kroes in de keynote speech.

 

Megaboetes

Digitale agenda was de tweede portefeuille van Neelie Kroes in Europa. De geboren Rotterdamse was tussen 2004 en 2009 EU-commissaris mededinging. In die hoedanigheid legde ze megaboetes van miljarden euro’s op aan met name softwaregigant Microsoft voor misbruik van hun dominante marktpositie.

Günther Oettinger, Andrus Ansip en Jyrki Katainen volgen Neelie Kroes op.  Oettinger krijgt ondermeer modernisering van het auteursrecht in zijn pakket. Katainen neemt mededinging onder zijn hoede en Ansip ‘Digital Single Market’. Oettinger heeft inmiddels zijn welkomstwoord op YouTube gezet.

 

 

 

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...