AI-model helpt VieCuri met voorspellen nazorg

AI

Een nieuw AI-model moet de medewerkers van ziekenhuis VieCurie helpen bij het voorspellen van nazorg. Het model moet helpen zorgen dat een patiënt na een ziekenhuisopname tijdig op de juiste plek belandt.

De doorstroom naar vervolgzorg zoals een revalidatiekliniek of verpleeghuis stokt regelmatig. Het gevolg is dat patiënten langer dan nodig in het ziekenhuis zijn en dat ze niet de zorg krijgen die men eigenlijk nodig heeft. Het AI-model moet daarbij helpen.

De handen van Esther Janssen, wetenschappelijk onderzoeker bij VieCuri  jeukten om dit aan te pakken. Ze ontwikkelde een model dat via kunstmatige intelligentie (AI) vóór een operatie al de verwachte ontslagdatum van een patiënt, de benodigde nazorg en de locatie van de nazorg voorspelt.

Het model lijkt een veelbelovend hulpmiddel om de doorstroming van ziekenhuis naar nazorg en vervolgzorg te verbeteren. Dat blijkt ook uit het feit dat de innovatie is doorgedrongen tot de top 5 van de STZ-innovatiechallenge. Dit is een landelijke wedstrijd voor innovaties in topklinische ziekenhuizen. VieCuri is het enige ziekenhuis van Limburg dat op 12 oktober in de finale staat.

Hart gestolen

Esther Janssen is van oorsprong fysiotherapeut maar werd al snel gegrepen door de wereld van wetenschap en datascience. Voor deze innovatie werkte ze samen met de Technische Universiteit Eindhoven. “Wetenschappelijk onderzoek heeft mijn hart gestolen. Ik vind het fantastisch om direct impact te kunnen maken met data. Mijn werk heeft klinische relevantie. Hoe vaak ik niet heb gehoord dat de doorstroom van patiënten stokte. Het vroeg om een oplossing!”

Juiste nazorg

De voorspellende modellen kwamen tot stand met data van 11.000 patiënten die in de laatste tien jaar een orthopedische operatie ondergingen. “Aan de hand van specifieke patiëntkenmerken (leeftijd en aanwezigheid van andere ziekten  bijvoorbeeld) en het type operatie vindt de voorspelling van de te verwachten nazorg plaats. Een overleg hierover nog vóór de operatie met de patiënt zelf, met familie en met organisaties voor vervolgzorg, helpt enorm bij het regelen van de juiste nazorg.

De volgende stap is het koppelen van het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) met het AI-model, zodat de voorspelling automatisch wordt uitgevoerd als een patiënt wordt opgenomen. “Ik verwacht dat eind dit jaar de koppeling gereed is. We bekijken vervolgens hoe het model ingebed kan worden in ons opnameproces en hoe we het model kunnen uitbreiden naar andere afdelingen in het ziekenhuis.”

Lees ook:

Gerelateerde berichten...