Nieuw lab Erasmus MC verbetert beroertezorg met AI

Erasmus MC Datahub beroertezorg

Vijf promovendi gaan samen met een team van experts van het Erasmus MC en Universiteit  de beroertezorg verbeteren met AI-technieken. Dat gebeurt in samenwerking met PhilipsICAI, het landelijke Innovation Center for Artificial Intelligence.

De promovendi gaan langs de hele tijdlijn van de patiënten data verzamelen waaruit ze met AI informatie kunnen halen. Bijvoorbeeld bij welke soort patiënten welke behandeling beter aanslaat. Of welke patiënten welke revalidatie nodig heeft. De resultaten worden gebruikt voor een gepersonaliseerde behandeling die de uitkomsten van patiënten flink kan verbeteren. Mooie bijkomstigheid is ook dat de sociaaleconomische kosten die samenhangen met een beroerte lager kunnen worden.

Dr. Theo van Walsum, een van de initiatiefnemers van het lab: ‘We willen kunstmatige intelligentie inzetten om de patiënt met een beroerte te helpen vanaf het 112-moment tot en met de revalidatie. De care pathway na een beroerte kent veel keuzemomenten. We willen moderne AI ontwikkelen om zorgprofessionals en patiënten betere keuzes te laten maken.’

Beroerte

Jaarlijks worden ongeveer 1 miljoen Europeanen getroffen door een beroerte. Het is een belangrijke doodsoorzaak in ontwikkelde landen en invalideert de helft van de patiënten. Meer dan 6 miljoen Europeanen leven met de gevolgen van een beroerte. Dat zorgt voor enorme kosten: circa 38 miljard euro per jaar in Europa. Bovendien komen beroertes steeds vaker voor bij jonge mensen, met naar schatting 1,5 miljoen beroertes per jaar in Europa in 2025.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...