AIVD vindt nieuwe TIB te kritisch over hacken en tappen

De veiligheidsdienst AIVD vindt de nieuwe Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB), te kritisch. Het gaat vooral om de harde kritiek die de dienst levert rond de bevoegdheden van de geheime dienst rond hacken en afluisteren.

Dat zegt de Volkskrant na raadpleging van diverse betrokken personen. De commissie ging tegelijk van start met de nieuwe inlichtingenwet; 1 mei 2018. De toetsingscommissie moet steeds vooraf kijken of wat AIVD en MIVD willen wel overeenkomt met de wet.

 

Doorvragen

Volgens de Volkskrant hekelt de AIVD vooral het oog voor detail dat het TIB tentoonspreidt. De commissie zou teveel en te lang doorvragen op in de ogen van de AIVD ‘technische details’.

In het eerder dit jaar gepubliceerde jaarverslag van de TIB staat dat een op de twintig verzoeken van de geheime diensten wordt afgewezen. Het gaat dan bijvoorbeeld over verzoeken om  grootschalig te kunnen aftappen. Na dit akkoord moet overigens ook de minister nog een handtekening zetten. Maar als het TIB niet akkoord is, mag de geheime dienst niet verder.

TIB-voorzitter Mariëtte Moussault stelt tegenover de Volkskrant de AIVD en MIVD ook sportief moeten zijn.  “Zij moeten ook gewoon hun verlies nemen en erkennen dat het niet mag. De honderdduizenden mensen wier privacy de dienst wil schenden kunnen ook niet in beroep gaan.”

De AIVD zegt daarop in dezelfde krant dat het “onafhankelijke en scherpe oordeel van de TIB de kwaliteit van het werk van de diensten ten goede” komt.

 

Gerelateerde berichten...

X