AP: database vliegtuigpassagiers niet bedoeld voor ministerie

vliegtuig opstijgend vliegtuigpassagiers voedselverspilling

Het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) moet per direct stoppen met de grootschalige verwerking van reisdetails van vliegtuigpassagiers. Dat zegt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in een brief aan het ministerie van Justitie.

Het gaat om verwerking van de zogenoemde PNR-gegevens (Passenger Name Records). Die zijn bedoeld om reisbewegingen van terroristen en zware criminelen in beeld te krijgen, maar dat is volgens de Autoriteit teveel uit de hand gelopen. Nu verzamelt het ministerie de reisdetails van alle luchtvaartpassagiers al jarenlang in een database. Dat is volgens de AVG verboden en moet dus ook meteen stoppen.

In 2022 adviseerde de AP de minister al om de verwerking van deze PNR-gegevens in lijn te brengen met de wettelijke kaders en de Europese PNR-richtlijn. Tot nu toe gaf het ministerie daar te weinig gehoor aan. De Autoriteit stelt dat dit soort verwerking van PNR-gegevens nog steeds stelselmatig gebeurt. Nog steeds worden teveel persoonsgegevens geautomatiseerd verwerkt en bewaard. Dat gebeurt bij heel veel mensen die helemaal niet thuishoren in de groep waarvoor de database eigenlijk is bedoeld. De noodzaak en evenredigheid van die gegevensverwerking zijn niet te rechtvaardigen, stelt de Autoriteit.

Hof van Justitie

De AP zag tot nu toe af van handhaving omdat er nog een gerechtelijke procedure liep bij het Hof van Justitie van de Europese Unie. Nu die klaar is en de AP haar conclusies bevestigd ziet in de uitspraak, komt de handhaving weer in beeld. Dat betekent dat het ministerie de huidige verwerking aanzienlijk moet beperken, tot alleen die verwerkingen die noodzakelijk en evenredig zijn voor de bestrijding van terrorisme en ernstige criminaliteit.

Als de minister niet binnen 14 dagen aangeeft welke acties zij onderneemt. Hoort de Autoriteit niets of niet voldoende, kunnen zij de hele gegevensverwerking stilleggen met een rechtstreeks verwerkingsverbod.

Lees ook:
  • De overeenkomst tussen een vliegveld en zero trust
  • Die robot… dat ben je zelf

Gerelateerde berichten...