Apple traineert procedures ACM

borderline smartwatch Fitbit

Apple en andere grote technologiebedrijven betalen liever boetes dan dat zij gehoorzamen aan besluiten van toezichthouders die hen niet aanstaan. De bedrijven passen vertragingstactieken toe of ontwijken de regels, zegt eurocommissaris voor mededinging Margrethe Vestager in het FD.

Nederlandse toezichthouder

Vestager refereert daarbij expliciet aan de zaak die op dit moment speelt tussen Apple en de ACM. De Nederlandse toezichthouder heeft Apple gesommeerd om makers van datingapps in zijn Nederlandse App Store toe te staan om andere betaalmethodes dan die van Apple te gebruiken. Tot nu toe is Apple met aanpassingen gekomen waar de ACM en de appmakers niet tevreden over zijn. Daarmee vertraagt de techgigant het proces. Nog vorige week leidde dat tot een mededeling van ACM. Die stelde toen dat Apple onredelijke voorwaarden stelt aan dating-apps.

App Stores Claims

Dit betekent dat techreus in Nederland nog eens vijf miljoen euro moet betalen. De dwangsom is inmiddels al opgelopen tot 20 miljoen euro. Apple leeft overigens niet alleen in onmin met overheden en marktautoriteiten. Eerder deze maand werd bekend dattech-ondernemer Alexander Klöpping een massaclaim wil indienen tegen zowel Google als Apple. De hiervoor opgerichte stichting App Stores Claims wil in een procedure 1 miljard euro terughalen voor gedupeerde consumenten.

Apple-belasting

Klöpping stoort zich al langer aan de monopoliepositie van techgiganten Google en Apple en spreekt van een ‘Apple-belasting’, schrijft het FD. Appontwikkelaars zijn verplicht om gebruik te maken van het betaalsysteem van de appwinkels van Google en Apple. Ze mogen geen andere betaalmethode aanbieden, want dan wordt de app uit de winkel gegooid en verliest de ontwikkelaar toegang tot de klanten.

Monopoliepositie

Apple en Google liggen al langer onder vuur, omdat de bedrijven misbruik zouden maken van hun monopoliepositie. Zo moet Apple zich in de Verenigde Staten al verdedigen tegen beschuldigingen van Epic Games. De ontwikkelaar zegt dat Apple zijn App Store als een monopolist beheert. Volgens Epic heeft Apple te veel macht en stelt het bedrijf onredelijke eisen. Ook in het VK, Australië, Rusland, Japan en Zuid-Korea lopen zaken.

Lees ook:
  • ACM: Apple stelt onredelijke voorwaarden aan dating-apps
  • Klöpping claimt 1 miljard van Google en Apple

Gerelateerde berichten...