ACM: Apple stelt onredelijke voorwaarden aan dating-apps

apps op telefoon MijnOproep

De aangepaste voorwaarden die Apple stelt aan aanbieders van dating-apps zijn onredelijk. Ze werpen volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) een onnodige drempel op. En dat betekent dat het bedrijf een nieuwe dwangsom.

Dit betekent dat techreus nog eens vijf miljoen euro moet betalen. De dwangsom is inmiddels al opgelopen tot 20 miljoen euro.

In de nieuwe voorwaarden van Apple staat bijvoorbeeld dat datingapp-aanbieders een hele nieuwe app moeten maken als ze een alternatief betalingssysteem willen gebruiken. Appaanbieders kunnen niet hun bestaande app aanpassen. De ACM vindt dit een onredelijke voorwaarde die bovendien strijdig is met de eisen die de autoriteit eerder stelde.

Wat is er mis?

In augustus vorig jaar stelde de ACM al dat Apple moet toestaan dat datingapp-aanbieders verwijzen naar andere betaalmogelijkheden buiten de app. De rechter oordeelde op 24 december 2021 dat dit onderdeel van de last onder dwangsom openbaar gemaakt mocht worden. De extra boete vloeit dus voort uit dit besluit.

Apple paste de voorwaarden intussen wel aan, maar dus niet zoals het volgens de wet moet. In de aangepaste voorwaarden stelt het bedrijf een flink aantal eisen aan datingapp-aanbieders die alternatieve betalingsmethoden willen gebruiken. Ze moeten van Apple nu een hele nieuwe app bouwen en die apart weer aanbieden in de Apple App Store. Wie dus kiest voor een alternatief betalingssysteem wordt zo gedwongen extra kosten te maken. En consumenten moeten overstappen naar de nieuwe app als de alternatieve betalingsmethode willen gebruiken.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...