Applied Data Analytics in Medicine in UMC Utrecht levert meerwaarde aan patiënten

UMC Utrecht onversleutelde harde schijven

Voorbeelden van data-analytics in de zorg zijn er voldoende. Maar daadwerkelijke toepassingen in de klinische praktijk ontbreken nog. Dat is waarom het UMC Utrecht werkt met het programma Applied Data Analytics in Medicine (ADAM). Ze maken daarmee klinische toepassingen die meerwaarde gaan leveren aan patiënten. Welke weg legt het UMC Utrecht af naar gepersonaliseerde zorg met een digitaal ondersteund ziekenhuis?

Harry Pijl is programmamanager ADAM. Hij werkt voor de staf van de Raad van Bestuur, en dit verklapt meteen op welk niveau dit programma is belegd.

Pijl vertelt: “Het UMC Utrecht kent een vijfjarige cyclus van strategische doelen stellen. Voor de periode 2015-2020 is dat Connecting U. Dit is een op de buitenwereld gericht doel. Een van de onderliggende thema’s is eHealth en big data. Doel van onze projecten is te komen tot concrete toepassingen. De A van Applied is daarin een belangrijke. We willen niet blijven hangen in hoog-over visies.”

Gepersonaliseerde zorg

Op basis van een stakeholderanalyse, waarin diverse medisch specialisten zijn ondervraagd, stelde het ADAM-team een advies op voor de Raad van Bestuur. Vraag was om budget voor een bescheiden proeftuin. Het budget werd goedgekeurd. Pijl: “Wat meehielp is dat de Raad van Bestuur sterk stuurt op het personaliseren van de zorg: de juiste zorg voor de juiste patiënt op het juiste moment en tegen de juiste kosten. Doel van ADAM is om inzicht te krijgen in wat er nodig is om hier organisatiebreed naar toe te bewegen. De business is in de lead bij dit programma. IT praat mee en adviseert. In de ontwikkeling van een nieuwe benodigde infrastructuur – als we straks projecten naar productie willen brengen en willen opschalen – hebben we hen natuurlijk nodig.”

Het ADAM-team zette in april 2017 een call uit in de organisatie. Afdelingen konden hun klinische uitdagingen indienen. “We kozen voor een zeer korte doorlooptijd van nog geen drie weken”, zegt Pijl. “Dat had een reden: we zochten medici die al met data bezig zijn, die er al kaas van hebben gegeten maar voor wie het in de eigen dagelijkse praktijk lastig is om vaart te maken.” Er kwamen veertien voorstellen binnen, terwijl het budget ruimte bood aan vier projecten. De voorstellen werden beoordeeld op een aantal criteria: ze moeten betrekking hebben op een van de zes speerpunten van het UMC Utrecht; er moet een klinische inhoudelijk verantwoordelijke zijn; de betrokkenen moeten willen samenwerken en er tijd in willen steken; en het vraagstuk moet gericht zijn op het ontwikkelen van een rule based model, het implementeren van al bestaande algoritmen of het ontwikkelen van nieuwe algoritmen. Er werd bewust gezocht naar diversiteit in de projecten, want juist door de kruisbestuiving leer je veel.

Vier projecten in ADAM

Reuma: ontstekingen bij reumatoïde artritis verlopen vaak erg grillig. Doel van dit project is om door middel van data te voorspellen bij wie de ziekte wel of niet opvlamt en of medicatie al dan niet kan worden afgebouwd.
Psychose: welk medicijn werkt meteen doeltreffend bij een patiënt met een psychotische stoornis? De afdeling Psychiatrie wil met dit project aan de hand van de verzamelde data voorspellen welk medicijn het best werkt, zodat de kwaliteit van leven voor patiënten én hun familie verbetert.
Hart- en vaatziekten: doel van dit project is het ontwikkelen van een dashboard waarop de behandelend arts én de patiënt zien wat een behandeling plus aanpassing in de leefstijl oplevert voor de gezondheid van de individuele patiënt.

Een goed voorbeeld is neonatologie.

Lees het hele verhaal online of in ICT/org van september.

Gerelateerde berichten...