Artificial Intelligence (AI) neemt ook een vlucht in de zorgsector

zorgsector

De toekomst is digitaal. Lang leek de noodzaak tot hoge investeringen die toekomst enigszins in de weg te staan. De Yale School of Medicine laat zien dat je met 2 FTE en een open source platform een heel eind kunt komen.

Artificial Intelligence (AI) neemt een vlucht. Onderzoek van HIMMS Analytics onder Amerikaanse ziekenhuizen laat zien dat meer dan 50 procent van hen verwacht binnen vijf jaar met AI aan de slag te gaan, 35 procent denkt zelfs de komende twee jaar al te starten. Ook in Nederland staan steeds meer ziekenhuizen positief tegenover deze ontwikkeling. Radboudumc en UMC Utrecht investeren bijvoorbeeld in digitale pathologie. Wade Schulz van de Yale School of Medicine vertelde tijdens de Dataworks Summit in München welke stappen het laboratorium van Yale Medicine zet om diagnostiek te versnellen en verbeteren.

 

Beperkte financiële middelen

Financiën zijn altijd een probleem in de zorg, ook in Amerika. Daarom heeft de Yale School of Medicine zijn licht opgestoken in de Apache gemeenschap en het ecosysteem rondom Hadoop onderzocht. De medische faculteit bouwde met twee mensen op basis van Hortonworks Data Flow en NiFi een data science platform dat ze initieel inzetten voor Complete Blood Count (CDC), een vorm van bloedonderzoek. Schulz laat vijf verschillende microscopische beelden zien van patiënten met verschillende aandoeningen. In de bijbehorende tekstverslagen die de patholoog maakt staan termen als ‘een verlaagd aantal’ of ‘een afwijkende vorm’. Schulz: “Natuurlijk zijn pathologen getraind om patronen te herkennen en te beschrijven, maar een mens kan dit nooit zo goed als een computer. Zeker niet als je die computer middels deep learning technologie traint in het herkennen van allerlei ziektes en afwijkingen. Je kunt op die manier een veel nauwkeuriger diagnose stellen.”

In een testopstelling lukte dat met een eerste AI-model al snel bij CDC. “En dat model is nog niet eens heel goed getraind”,  weet Schulz. “Hoe meer bloedsamples we analyseren en de resultaten teruggeven, hoe beter het model zal gaan presteren.”

 

Lees het hele verhaal online of in ICT/Zorg van juni.

Gerelateerde berichten...