Bedrijven en consumenten mogen eigen modem kiezen

modem achterkant met aansluitingen

Bedrijven en consumenten mogen hun eigen modem en router aansluiten op het netwerk van hun telecomaanbieder. Dit is vastgelegd in nieuwe Europese regels. De ACM is toezichthouder.

De nieuwe regel werd dinsdag bekend en treedt over zes maanden in werking. Dit moet internetproviders de kans geven om de benodigde processen in te richten en informatievoorziening op orde te brengen.

Met de beleidsregel Handhaving Besluit Eindapparaten van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) kom er duidelijkheid over de regels. Een daarvan is dus dat zakelijke en particuliere gebruikers hun eigen modem of router mogen aansluiten. Voor wie het beheer van persoonlijke gegevens en het gegevensverkeer van andere eindapparaten, zoals slimme apparaten, zelf wil controleren is dat een uitkomst.

Oud modem

Het was zowel bedrijven als consumenten al langer een doorn in het oog dat er geen vrije modemkeuze was bij een abonnement van een provider. En volgens de autoriteit draagt vrije keuze van modems en routers bij aan lagere overstapdrempels. Bedrijven en consumenten mogen niet alleen een oud modem meenemen naar een nieuwe provider, maar het staat ook vrij om het modem van de aanbieder te gebruiken. De telecomaanbieder mag bij netwerkverstoringen die het gevolg zijn van ondeugdelijke apparatuur natuurlijk wel ingrijpen.

Bij het opstellen van de beleidsregel is rekening gehouden met onder meer de kwaliteit van het netwerk en beveiligingsaspecten. Er was bijvoorbeeld uitvoerig overleg met (markt)partijen. Verder is ook gekeken naar andere landen, waaronder Duitsland, waar al langer sprake is van vrije modemkeuze.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X