Beroepsverbod voor bankmedewerker die gegevens verdachte tramaanslag Utrecht bekeek

online bankieren betallapps

Zeven bankmedewerkers zijn ontslagen omdat ze gegevens bekeken van de  verdachte van de Utrechtse tramaanslag in 2019. Een van hen krijgt een tijdelijk beroepsverbod. Dat meldt de Tuchtcommissie Banken in een uitspraak.

Volgens de Tuchtcommissie zijn de gedragsregels van de Bankierseed overtreden.  Bankmedewerkers mogen niet zomaar persoonlijke informatie van klanten raadplegen, ook al kunnen ze erbij en ook al is de situatie ernstig.

Sneltram

Dat laatste was zeker het geval op 18 maart 2019. Toen  kwamen bij een schietpartij in en rond een sneltram in Utrecht vier mensen om het leven. Twee personen raakten ernstig gewond. De politie publiceerde op die dag een opsporingsbericht met de naam en leeftijd van de man die werd verdacht van deze terreurdaad. De verdachte is intussen veroordeeld.

De zeven bankmedewerkers gebruikten deze informatie vervolgens op eigen houtje om in het banksysteem zijn adres en geboortedatum te achterhalen. Vervolgens werden de gegevens ook met iemand buiten de bank gedeeld. Er was geen overleg met een leidinggevende, en dus ook geen akkoord.

De tuchtcommissie neemt de uitzonderlijke omstandigheden wel mee in de beoordeling. De voorzitter stelt ze in aanmerking neemt dat de aanslag die dag leidde tot een ‘landelijk zeer gespannen situatie’. De medewerkers kregen bovendien alleen inzage in de adresgegevens, niet in financiële transacties.

Redenen

De bankmedewerkers zelf noemden tijdens de zaak verschillende redenen om de rekening te bekijken. De een deed dit uit nieuwsgierigheid, de ander dacht een bijdrage te kunnen leveren aan de opsporing van de dader. In zes van de zeven gevallen vroeg de aanklager om een berisping. De Tuchtcommissie laat het bij de vaststelling van de overtreding van de gedragsregels.

Dat een van de medewerkers toch een beroepsverbod van zes maanden krijgt komt omdat zij veel vaker rekeninggegevens raadpleegde. Zowel die van zichzelf als van broers en zussen. Deze medewerker is intussen ook ontslagen.

De Tuchtcommissie doet ook zolang na de gepleegde feiten wel uitspraken vanwege het belang van handhaving van strikte privacy van bankgegevens. Medewerkers mogen geen privacygevoelige informatie delen, ook al hebben ze daar toegang toe.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...