Blind vertrouwen in gezondheidsapps onterecht

Blind vertrouwen in gezondheidsapps en wearables is onterecht. Dat stelt het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) in het signalement ‘Gezondheidsapps en wearables’. Eind vorige week werd het aangeboden aan minister Bruins.

Door de positieve houding van de overheid kan de indruk ontstaan dat deze vorm van e-health zijn meerwaarde voor de zorg al heeft bewezen. Terwijl lang niet alles van goede kwaliteit blijkt te zijn. Volgens het centrum zet dat gebruikers op het verkeerde been.

 

Terughoudendheid

Het centrum, dat bestaat uit de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) en de Gezondheidsraad, pleit daarom voor terughoudend bij de overheid.

Ze bevelen ook het instellen van een keurmerk aan om de uitwassen te lijf te kunnen. Hier horen ook eisen bij voor toegankelijkheid en gebruiksgemak. Zoveel mogelijk mensen moeten er gebruik van kunnen maken.

Volgens het adviesorgaan geven sommige apps onbetrouwbare metingen. Gebruikers kunnen daardoor ten onrechte gerust worden gesteld, en dat kan leiden tot ernstige gezondheidsschade.

 

Zorggebruik

Ook bij het gebruik van apps en wearables die op zichzelf wel betrouwbaar zijn liggen problemen op de loer. Gezonde mensen kunnen daarom onnodig naar de dokter gaan. Het zorggebruik neemt dan juist toe in plaats van af.

Ook kunnen gezondheidsverschillen worden vergroot. Apps en wearables zijn namelijk meestal niet toegesneden op mensen met lage digitale vaardigheden of een niet-westerse achtergrond. Ook daar moet verandering in komen.

Het centrum steunt daarom initiatieven om betrouwbare, effectieve en toegankelijke apps en wearables op te sporen. Een kwaliteitskeurmerk kan daarbij helpen. Zowel artsen, burgers als patiënten kunnen zinnige apps en wearables makkelijker vinden.

 

Marktwerking

Over apps en wearables zijn al jaren sterk uiteenlopende berichten. Zo meldde een groep onderzoekers uit Litouwen in april vorig jaar dat ze een polsband hadden gemaakt die de drager kan waarschuwen bij boezemfibrilleren.

Hoewel het bandje nog verder getest moet worden stellen de makers meteen al dat het apparaat beter functioneert dan een app voor de Apple Watch, die begin 2019 werd bekritiseerd door artsen in de VS. Later werden er met de app van Apple, wel degelijk wetenschappelijk onderbouwd, resultaten aangetoond.

 

Razendsnelle ontwikkeling

Het gebruik van digitale producten en diensten binnen de gezondheidszorg evolueert momenteel razendsnel. Tijdens de laatste Gartner ITxpo in Barcelona, afgelopen november, sprak research director van Healthcare, Mike Jones, over de wijze waarop digitale innovaties van producten en diensten de gezondheidszorg op zijn kop gaan zetten.

Voor zorgverleners is E-health inmiddels een onmisbaar onderdeel van de zorg. Dit bleek onlangs uit de zevende editie van de eHealth-monitor van Nictiz en het Nivel. Zorgverleners zien de noodzaak om zorgprocessen opnieuw te gaan vormgeven en inrichten met e-health. Op die manier krijgen patiënten meer zeggenschap over hun eigen gezondheid en draagt de inzet van e-health bij aan de verlaging van de werkdruk in de zorg.

 

Gerelateerde berichten...

X