Salesforce TDX: True to the Core en de vergeten Gouden Hoodie

Welke agent houdt het management scherp?

Salesforce TDX: True to the Core en de vergeten Gouden Hoodie

Tijdens Salesforce TDX, de ontwikkelaarsconferentie van Salesforce, organiseert het bedrijf jaarlijks een bijzondere sessie: “True to the Core”. In deze sessie krijgen ontwikkelaars en communityleden de kans om kritische vragen te stellen aan het management van Salesforce. Enerzijds om antwoorden te krijgen op prangende kwesties, anderzijds om het management verantwoordelijk te houden en te toetsen of Salesforce trouw blijft aan zijn kernprincipes. Dit jaar leidde dat tot een pijnlijke vraag: is men de Gouden Hoodie vergeten?

Een uniek concept in de techwereld

Onze redactie bezoekt jaarlijks honderden IT-evenementen, maar het komt zelden voor dat een groot techbedrijf een keynotezaal opent, het management in een cirkel plaatst en bezoekers kritische vragen laat stellen. Salesforce noemt deze sessie “True to the Core”. Waar mensen werken, worden fouten gemaakt en raken zaken soms op de achtergrond. Tijdens deze sessie kunnen de Trailblazers, zoals de communityleden van Salesforce heten, het management hierop aanspreken. Of ze kunnen die ene vraag stellen die al lange tijd op hun lippen brandt.

Deze sessie geeft een uniek inzicht in hoe Salesforce functioneert en onderstreept hoe belangrijk de Trailblazers zijn voor het bedrijf. Zij werken bij Salesforce-partners en klanten en zijn dagelijks bezig met het implementeren van nieuwe Salesforce-features, het programmeren van code, het bouwen van integraties en sinds kort ook met het ontwikkelen van agents in Agentforce.

Toch bleek er nog geen AI-agent te zijn die het management behoedt voor fouten, want de sessie leverde een aantal ongemakkelijke momenten op.

Lees ook: Salesforce zet nieuwe standaard met Agentforce 2dx: AI-agents worden proactief

Prijzen, SDK’s, communityprogramma’s en vergeten content

Gedurende een uur worden vragen afgevuurd op het Salesforce-management. Afhankelijk van de vraag bepaalt men wie uit het team verantwoordelijk is voor het antwoord. In veel gevallen heeft Salesforce een duidelijke verklaring waarom een bepaalde keuze is gemaakt.

Zo waren er vragen over de kosten van AI-functies, zoals waarom klanten moeten betalen voor het testen van agents in een sandbox. Hierbij kunnen immers honderden of zelfs duizenden simulaties worden uitgevoerd. Salesforce gaf aan dat AI-simulaties veel rekenkracht vergen en dat het onbeperkt en gratis aanbieden geen optie is. Wel wordt onderzocht of testkosten lager kunnen uitvallen dan die van een normale agentconversatie.

Daarnaast uitte een Salesforce-architect zijn frustratie over het opheffen van het Well-Architected-team en het stopzetten van de updates aan de bijbehorende documentatie. Dit boekwerk, dat als leidraad diende voor architectuurkeuzes, is voor hem en zijn klanten een onmisbare bron. Parker Harris erkende dat de prioriteiten zijn verschoven, maar beloofde te kijken of het concept nieuw leven kan worden ingeblazen. Dit leek een typisch voorbeeld van iets dat op de achtergrond is geraakt en uiteindelijk vergeten.

Ook werd gevraagd naar de beschikbaarheid van een bepaalde Slack SDK, die al jaren geleden ontwikkeld is maar nog steeds niet is vrijgegeven. Het antwoord? “Staat nog steeds op de roadmap.”

Verder waren er opmerkingen over de ondersteuning van bepaalde communitygroepen en de afgenomen sfeer van community-evenementen. Salesforce erkende de feedback en gaf aan te onderzoeken hoe de “fun” weer teruggebracht kan worden. Desondanks blijft het bedrijf wereldwijd investeren in zijn community’s.

De vergeten Gouden Hoodie 🫢

De meest pijnlijke vraag van de sessie kwam kort daarna: waarom werd er dit jaar tijdens de keynote geen Gouden Hoodie uitgereikt? Normaal gesproken ontvangt een ontwikkelaar of Salesforce-administrator deze iconische goudkleurige hoodie als erkenning voor een bijzondere prestatie. Dit kan bijvoorbeeld een uitzonderlijke bijdrage aan de community zijn of een inspirerende carrièreontwikkeling binnen het Salesforce-ecosysteem.

Parker Harris vroeg aan het managementteam wie de Gouden Hoodie-vraag kon beantwoorden. Het bleef lang stil. Uiteindelijk werd toegegeven dat men het simpelweg vergeten was. Dit werd erkend als waardevolle feedback waar zeker iets mee gedaan zal worden. Patrick Stokes gaf aan dat de enorme focus op AI ervoor heeft gezorgd dat dit onderdeel is blijven liggen. Tegelijkertijd wees hij erop dat er ook andere initiatieven waren, zoals een hackathon voorafgaand aan het evenement, waarbij het winnende team 100.000 dollar won.

De community blijft dus belangrijk voor Salesforce, maar de Gouden Hoodie? Die ligt voorlopig nog ergens in de kast.

Salesforce blijft vooralsnog de enige die verantwoording aflegt

Deze sessie bewijst dat ook bij grote bedrijven mensen fouten maken en dat sommige zaken onderaan de prioriteitenlijst belanden. Die Gouden Hoodie zal ongetwijfeld op een ander event alsnog worden uitgereikt.

Wat deze sessie echter echt bijzonder maakt, is de transparantie en bereidheid van Salesforce om verantwoording af te leggen. Het bedrijf toont zich kwetsbaar, luistert naar de community en gaat de moeilijke gesprekken niet uit de weg.

Eigenlijk zouden meer techbedrijven hier een voorbeeld aan kunnen nemen en op hun conferenties een uur inruimen voor een open vragenronde. Hoe dat bij andere bedrijven zou uitpakken? Dat blijft een interessante vraag. De bedrijfsculturen en community’s binnen de techwereld verschillen immers enorm. Voor het Salesforce-management was deze sessie ongetwijfeld leerzaam, confronterend en soms pijnlijk. Maar uiteindelijk draagt het bij aan trouw blijven aan de kernprincipes van het bedrijf – en daar ging het om, toch?

Tip: “AI bespaart Salesforce-medewerkers 50.000 uur werk”