Boetes voor bellen achter het stuur hoger

auto in de kreukels

Sinds 1 maart gelden er fors hogere boetes voor bellen achter het stuur. Dat geldt ook als je de telefoon op een andere manier gebruikt. Het bedrag is intussen 350 euro, honderd euro hoger dan het vorige boetebedrag.

Ook de straf voor het hinderen van een ambulance of politiewagen is fors hoger, terwijl andere boetes juist lager zijn. Dat betekent dat de extra inkomsten van de hogere boetes worden gebruikt voor het verlagen van de anderen.

Het Kabinet nam het besluit, maar dat gebeurde na raadpleging van de Kamer. De bedoeling van de veranderingen is om duidelijker te maken wat het zwaarste weegt. Mobiel bellen achter het stuur werd de laatste jaren al steeds zwaarder beboet vanwege het grote gevaar dat dit met zich meebrengt. Daarom is nu ook de boete voor onnodig links rijden hoger geworden.

MONO

De besluiten komen niet uit de lucht vallen. De overheid verhoogt de boetes voor mobiel bellen achter het stuur al een aantal jaren. Ook de sinds vorig jaar lopende MONO-campagne moet voor verandering zorgen.

Eerder dit jaar bleek uit onderzoek dat zeven op de tien Nederlanders  social mediaberichten of meldingen op hun telefoon ontvangen als ze in de auto, op de fiets of ander voertuig zitten.

Ruim de helft van de bestuurders gaat dan bijvoorbeeld langzamer rijden, van de weg raken of slingeren en trager reageren. Soms komt het tot een ongeluk. In de meeste gevallen zeggen de mensen dat het de moeite niet waard was.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X