Bouw Amsterdam Data Exchange van start

datacenter digitale infrastructuur datacentersector restwarmte datacenters datacenterbranche datawarehouse

De bouw van AMdEX, de Amsterdam Data Exchange is gestart. De vijf initiatiefnemers staken er al 1,5 miljoen euro in. Ze krijgen steun van Kansen voor West (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling). Verder stelt de provincie Noord-Holland nog drie 3 ton ter beschikking.

AMS-IX, deXes, SURF, Amsterdam Economic Board en de Universiteit van Amsterdam willen samen een neutrale, niet-commerciële, digitale infrastructuur bouwen. Data kan daar gecontroleerd en veilig, onder voorwaarden van de eigenaar, worden gedeeld.

Met AMdEX willen de partners veilige en betrouwbare data-uitwisseling mogelijk maken zonder afhankelijkheid van derden. Daarmee kun je bijvoorbeeld toegankelijkheid van data voor innovaties vergroten. De voordelen van data-uitwisseling zijn open voor alle betrokkenen. De partijen delen de kosten. AMdEX lost zo het probleem op dat veel organisaties wel data met elkaar willen delen, maar dit niet doen, omdat ze geen controle hebben over wat ermee gebeurt.

Digitale economie

Onzekerheid over veiligheid, privacy en eigenaarschap over data zorgt dat data delen thans duur en juridisch ingewikkeld is. Met als gevolg dat veel organisaties niet de kansen pakken om te innoveren met hun data. Door het delen van data te faciliteren via een neutrale, gezamenlijk beheerde infrastructuur die zekerheden heeft de eigenaar van de data weer zeggenschap over de eigen data.

Met de andere partners bouwt AMS-IX de eerste fase van de infrastructuur en zal die beheren, ook door het uitbreiden van het ecosysteem van aangesloten partijen. De UvA doet fundamenteel onderzoek naar generieke, programmeerbare architecturen voor delen van data. Daarnaast ontwikkelen de UvA, DeXes – leverancier van datamarktplaatsen – en SURF – ICT-coöperatie van onderwijs en onderzoek – de eerste toepassingen op de AMdEX.

Op den duur moet AMdEX zichzelf kunnen onderhouden via lidmaatschapsgeld. De partijen zullen de komende jaren daarom ook werken aan het uitbreiden van het AMdEX-ecosysteem. AMS-IX, deXes, SURF, de Amsterdam Economic Board en UvA zijn onderling een commitment aangegaan van tweeënhalf jaar. Daar hoort ook bij het enthousiasmeren en betrekken van gelijksoortige initiatieven in het buitenland om de komen tot een dekkend netwerk van exchange faciliteiten.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...