Brancheorganisaties geven handreikingen veilig thuiswerken op nieuwe site

thuiswerken coronacrisis

Een aantal brancheorganisaties zijn de website www.werkthuisveilig.nl gestart. Voor zowel werkgevers als werknemers staan daar praktische handreikingen om veilig thuis te werken.

Onder andere DHPA Cyberveilig Nederland en DINL deden mee aan het initiatief. De deelnemende organisaties willen iets doen aan de uitdagingen die deze verschuiving met zich meebrengt. Er zijn aanwijzingen dat cybercriminelen misbruik proberen te maken van deze situatie. Veilig werken is daarom nu meer dan ooit een belangrijk thema.

 

Belangrijkste maatregelen rond thuiswerken
  • Houd uw apparaten up-to-date door tijdig te patchen​

Bij veel organisaties gebruiken medewerkers hun eigen apparaten (smartphone, tablet, desktop pc of laptop). Het is belangrijk dat op deze apparaten de laatste versie van het besturingssysteem is geïnstalleerd. Ook moeten deze apparaten de meest up-to-date antivirus software hebben. Dat is belangrijk omdat ontdekte kwetsbaarheden of een betere beveiliging altijd via (security) patches gaan. Installeer dus in elk geval altijd direct de meest recente patches zodat uw apparaten zo goed als mogelijk zijn beveiligd. Door dit tijdig te doen bent u grotendeels beschermd tegen de meest actuele cyberrisico’s. Vaak maken cybercriminelen namelijk gebruik van kwetsbaarheden in oudere versies van software en besturingssystemen.

  • Laat computers niet onbeheerd achter​

De kans is aanwezig dat computers of andere apparaten onbeheerd achter blijven. Kinderen of anderen kunnen hier gebruik van maken door bijvoorbeeld filmpjes te kijken of muziek af te spelen. Dit is op zich onschuldig, maar toch kleven hier risico’s aan, zeker als u met gevoelige data zoals persoonsgegevens werkt.

Het is daarom extra belangrijk om uw apparaat te vergrendelen wanneer u deze zelf niet gebruikt. Daarnaast is het belangrijk dat u alle gegevens op de verschillende apparaten standaard versleutelt. In het geval van verlies of diefstal kunnen kwaadwillenden dan nooit met bedrijfsgegevens aan de haal gaan. De meeste apparaten beschikken tegenwoordig over ingebouwde encryptie, maar het is mogelijk dat gebruikers deze apart moeten inschakelen of configureren.

  • Gebruik sterke wachtwoorden of een wachtwoordmanager​

Met een wachtwoord beveiligt u bijvoorbeeld bedrijfsgegevens op uw apparaten, maar bijvoorbeeld ook uw e-mailaccount of (bedrijfs)data in de cloud. Een sterk wachtwoord is daarom essentieel.

Maar wat is een sterk wachtwoord? Een sterk wachtwoord is niet te raden en moeilijk te kraken door een computer. Een goed wachtwoord bestaat naast gewone letters en cijfers ook uit hoofdletters, leestekens en bijzondere karakters.

U kunt ook gebruikmaken van een lange wachtwoordzin (passphrase). Hoe langer de zin, hoe veiliger. Een wachtwoordmanager is nog beter. Immers voor heel veel verschillende systemen en programma’s heeft u elke keer een uniek wachtwoord nodig.

Met een wachtwoordmanager worden al uw wachtwoorden beheerd. Er zijn ook wachtwoordmanagers die zelf (moeilijke) wachtwoorden maken, zodat u hier zelf niet over na hoeft te denken. Hierdoor loopt u geen risico dat als ergens uw wachtwoord lekt, al uw andere accounts en zakelijke gegevens toegankelijk zijn.

 

  • Gebruik veilige WiFi

Ook uw thuis-wifi kan kwetsbaar zijn. Wilt u weten of uw Wifi de juiste (veilige) instellingen heeft? Check de site van het Digital Trust Center. De stappen die hierin worden genoemd zijn ook van toepassing op uw thuis-wifi.

 

Andere adviezen:
  • Installeer antivirus​
  • Herken phising mails​
  • Wat moet u doen als u al heeft geklikt?​

“Wij roepen u op deze informatie breed te delen,”zegt Michel Steltman, directeur van brancheorganisatie DINL. “Deel de site in uw eigen organisatie met medewerkers. Deel hem met uw klanten en leveranciers en vraag hen de info te delen in hun organisaties en bij hun klanten en leveranciers. Hoe meer mensen veilig thuiswerken, hoe sterker ons land staat tegenover de online criminelen die azen op thuiswerkers. Daar is ook onze (digitale) economie bij gebaat.”

 

Autoriteit Persoonsgegevens

Vorige week kwam de Autoriteit Persoonsgegevens ook al met richtlijnen voor veilig thuiswerken tijdens corona. Ook de Autoriteit wijst erop dat cybercriminelen in deze crisis een kans zien gevoelige data buit te maken. En een foutje is snel gemaakt, waardoor gevoelige gegevens op straat kunnen komen te liggen. Volg deze tips op en voorkom dat er gegevens over klanten, cliënten, patiënten, burgers of collega’s in verkeerde handen vallen.

Gerelateerde berichten...

X