Bruins: patiëntengegevens verplicht digitaal uitwisselen

Minister Bruno Bruins van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vindt dat uitwisseling van patiëntengegevens altijd digitaal moet gebeuren. Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

De minister vindt dat het aantal fouten vanwege slechte uitwisseling van medische gegevens drastisch minder moet.  Bruins hekelt het feit dat patiënten bij elke zorgverlener opnieuw het zelfde verhaal moeten vertellen.

Zorgverleners moeten nu vaak dubbel of zelfs driedubbel de zelfde gegevens invoeren. Daaraan en ook aan de dubbele onderzoeken bij verschillende instellingen moet volgens de minister snel een einde komen. Verder moet in het nieuwe systeem de patiënt zelf niet alleen de gegevens kunnen inzien maar ook zelf beheren.

 

Prioriteitenlijst

In de komende periode gaat Bruins samen met de diverse  beroepsgroepen een prioriteitenlijst maken. De bedoeling is dat dit uitmondt in een wetsvoorstel.

De plannen komen slechts kort nadat het zogeheten ‘wetsvoorstel verbeteren zorg’ uit de Eerste Kamer werd teruggetrokken. Vooraf bleek toen al dat het voorstel geen meerderheid ging halen. Dit betekent dat zorgverzekeraars voorlopig geen patiëntendossiers mogen inzien om fraude te bestrijden. Hoe dit voorstel van Bruins in de Kamer aankomt wordt pas na het kerstreces duidelijk.

 

 

Gerelateerde berichten...

X