Bureau ICT-toetsing wordt onafhankelijk adviescollege

Binnenhof

Het bureau ICT-toetsing wordt een onafhankelijk adviescollege. Dat schrijft minister Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) in een brief aan de Tweede Kamer.

Het bureau wordt een onafhankelijk adviescollege met een wettelijke grondslag. Hiermee blijft het BIT weliswaar onder de ministeriële verantwoordelijkheid van BZK vallen, maar wordt het op grotere afstand geplaatst.

Het Bureau ICT-toetsing (BIT) werd in 2015 opgericht als tijdelijk bureau om de beheersing van ICT-projecten bij de Rijksoverheid te verbeteren. Na 2020 gaat het verder als een op afstand geplaatst onafhankelijk adviescollege. De functie van het BIT wordt ook permanent.

Slaagkans

Het BIT toetst op de risico’s en slaagkans van ICT-gerelateerde projecten van de Rijksoverheid en zelfstandige bestuursorganen. BIT-adviezen worden in alle gevallen onafhankelijk vastgesteld. Ze worden ongewijzigd door de minister van BZK aangeboden aan de verantwoordelijke bewindspersonen.

Het BIT heeft de afgelopen jaren een positief effect gehad op de beheersing van ICT-projecten binnen de Rijksoverheid. Het BIT heeft zijn werk onafhankelijk kunnen doen. Om de onafhankelijke positie van het BIT te benadrukken is besloten het BIT als toetsingsautoriteit verder op afstand te zetten van het ministerie.

 

Rechtstreeks verzoeken

Door de positionering van het BIT als adviescollege kan de Tweede Kamer ook rechtstreeks verzoeken om toetsing of advies door het BIT. De taken van het BIT worden ook uitgebreid.

Het BIT zal een grotere bijdrage gaan leveren aan het lerend vermogen van de Rijksoverheid bij ICT-projecten door de adviezen te vertalen naar bruikbare tips die overheidsorganisaties kunnen toepassen.

 

Gerelateerde berichten...

X