Catharina Ziekenhuis boekt tijdwinst bij beroerte met app

spp cloud ziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven boekt met een app met AI flinke tijdwinst voor patiënten met een beroerte. Hiermee kunnen artsen afsluitingen van de grotere hersenvaten die tot een herseninfarct leiden, automatisch detecteren.

Met de nieuwe software kunnen specialisten via een beveiligde app op hun telefoon bijna realtime de CT-beelden die elders in het Catharina Ziekenhuis zijn gemaakt, beoordelen. In het Catharina Ziekenhuis zijn interventieradiologen, neurologen en anesthesiologen 24 uur per dag en 7 dagen per week oproepbaar om deze behandeling uit te voeren. Per jaar worden in het ziekenhuis 160 patiënten op deze manier behandeld.

Acuut herseninfarct

Het ziekenhuis vervult een regionale functie voor de behandeling van patiënten met een acuut herseninfarct op basis van een afsluiting van een van de grote hersenvaten. Bij die patiënten wordt door de interventieradioloog met behulp van een  katheter het bloedstolsel uit het bloedvat verwijderd; een zogenoemde trombectomie of intra-arteriële therapie (IAT).

“Met deze software boeken we in ons ziekenhuis per patiënt zeker tien minuten tijdwinst”, zegt interventieradioloog Joris Hendriks. “En iedere minuut tijdwinst in de behandeling voorkomt verdere schade aan de hersenen”, valt neuroloog dr. Rob Gons hem bij. “Want als mensen een beroerte krijgen, telt elke seconde. Medisch specialisten moeten zo snel mogelijk weten of het gaat om een herseninfarct of een hersenbloeding. Wanneer die diagnose helder is, kun je starten met de juiste behandeling.

Volgens Hendriks is het zaak de behandeling zo vroeg mogelijk te beginnen. “Hoe eerder we die behandeling kunnen beginnen, hoe groter de kans op herstel voor de patiënt. “Met deze software boeken we in ons ziekenhuis per patiënt zeker tien minuten tijdwinst”, zegt Hendriks. Deze software stuurt ons direct de juiste beelden door en geeft ons een uitkomst: wel of geen afsluiting en waar deze afsluiting zich bevindt. Via de app praat ik met de dienstdoende neuroloog die naar diezelfde beelden kijkt. Zo kunnen we samen – waar we ons ook bevinden – in één minuut beoordelen of de patiënt in aanmerking komt voor een IAT-behandeling,”

Inloggen

Volgens Rob Gons moest je als arts als je niet in het ziekenhuis was, tot voor kort ergens inloggen om de beelden te kunnen beoordelen. “De beoordeling van de beelden gaat nu zo veel sneller. De doorlooptijden behoorden al tot de snelste van Nederland, maar als je in die top wilt blijven, moet je het proces continu verbeteren. Dat hebben we nu gedaan door de aanschaf van deze software.”

Uit studies blijkt dat de kans op het vinden van een behandelbare afsluiting door het gebruik van deze software hoger is. “Als alle ziekenhuizen met deze software gaan werken dan zullen meer patiënten voor deze behandeling in aanmerking komen”, vermoedt Gons, “en daarmee is er een betere kans op herstel voor de patiënt en vallen de hiermee samenhangende zorgkosten lager uit.”

Lees ook:
  • Patiënten sturen zelfmetingen via PGO naar hun zorgaanbieder
  • Hybride event: ‘Bechtle NEXT – Together we care’ focus op duurzaamheid

Gerelateerde berichten...

X