CBS: omzetstijging IT-dienstverlening 8,5 procent in vierde kwartaal 2018

De omzetstijging van de IT-dienstverlening was het vierde kwartaal van 2018 8,5 procent. Dit is 1,5 procentpunt hoger dan vorig kwartaal. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe kwartaalcijfers.

De omzet van de hele sector zakelijke dienstverlening was in het vierde kwartaal van 2018 8,4 procent hoger dan een jaar eerder. Deze omzetstijging is vergelijkbaar met de voorgaande kwartalen.

De omzet van IT-dienstverleners was in het vierde kwartaal 8,5 procent hoger dan een jaar eerder. Dit is meer dan in het derde kwartaal (7,0 procent). Voor de branches in de zakelijke dienstverlening was de omzetontwikkeling over het algemeen vergelijkbaar met het derde kwartaal.

 

Personeelstekort

Aan het begin van het eerste kwartaal van 2019 zegt 33,9 procent van de zakelijke dienstverleners last te hebben van een tekort aan arbeidskrachten. Dit is vergelijkbaar met het beeld in 2018. In ieder kwartaal gedurende dat jaar ervoer ongeveer 1 op de 3 ondernemers dit als een belemmering voor de activiteiten.

Een oplopend personeelstekort remt de groei van de digitale sector. Dat stelde eerder ook branchevereniging DDA (Dutch Digital Agencies) in een rapport. Vooral appbouwers zijn schaars.

De organisatie roept de overheid om hulp omdat een tekort in deze sector de overheid zelf ook hard zal raken. DDA zint zelf  ook op aanvullende maatregelen.

Volgens het CBS blijft het ondernemersvertrouwen van de zakelijke dienstverleners ook voor het eerste kwartaal van 2019 positief. Het is zelfs iets verbeterd ten opzichte van het vierde kwartaal van 2018.

Gerelateerde berichten...

X