CBS: Werk van bijna helft werknemers makkelijker met nieuwe technologie

games en thuiswerk werkgevers nieuwe technologie

Het werk van bijna de helft van de werknemers is makkelijker door de komst van nieuwe technologie. Eind 2022 gaf 47,5 procent van alle werknemers die nieuwe technologie gebruiken voor hun werkzaamheden aan, dat hun werk daardoor gemakkelijker is.

Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van het CBS en TNO. Het onderzoek vond in het laatste kwartaal van van vorig jaar plaats onder 61 duizend werknemers.

Van die werknemers vond 13,6 procent het werk juist moeilijker. De overige werknemers ervaarden geen verschil. Jongere werknemers geven, vaker dan oudere werknemers, aan dat technologische veranderingen hun werk gemakkelijker en lichter maken.

Ongeveer 90 procent van alle werknemers (15 tot 75 jaar) maakt in hun werk gebruik van technologie. Dat betekent bijvoorbeeld dat zij dagelijks beeldschermwerk doen, digitale systemen gebruiken om informatie op te zoeken, of werken met geavanceerde technische hulpmiddelen.

Meer werk in minder tijd

Behalve op het gemak van nieuwe technologie wijst een relatief groot deel van deze werknemers erop dat zij door deze nieuwe technologieën meer informatie kunnen verwerken en dat zij meer werk kunnen doen in dezelfde tijd. Een kleiner deel van de werknemers vindt dat er hierdoor meer toezicht of controle op het werk is, of dat nieuwe technologie het werk mentaal zwaarder maakt.

Jongere technologiegebruikers zijn over het algemeen positiever over de invloed van technologische ontwikkelingen in hun werk dan oudere werknemers. Zo vindt 61 procent van de 15- tot 25-jarigen dat het werk hierdoor gemakkelijker is. Van de 55-plussers is dat 35 procent. Ook is het werk hierdoor volgens jongere werknemers leuker, en fysiek en mentaal minder belastend door de inzet van technologie.

Oudere technologiegebruikers geven, vaker dan andere leeftijdsgroepen, aan dat het werk als gevolg van technologische vernieuwing nu mentaal zwaarder, minder leuk en moeilijker is.

Werk in landbouw en horeca makkelijker

Werknemers in de landbouw en de horeca geven relatief vaak aan dat het werk door nieuwe technologie gemakkelijker en lichter is geworden. Ook relatief veel werknemers in de industrie ervaren het werk hierdoor als fysiek lichter. Werknemers in het onderwijs geven het vaakst aan dat hun werk door nieuwe technologie juist moeilijker en mentaal zwaarder werd.

In de bedrijfstak vervoer en opslag nam volgens werknemers de controle en het toezicht op het werk door technologische veranderingen het vaakst toe. In de landbouw en in de ICT is het werk volgens de werknemers het vaakst leuker door technologische ontwikkelingen. In de zorg vinden medewerkers het werk juist het vaakst minder leuk door nieuwe technologieën.

Veiligere werkomstandigheden

Aan technologiegebruikers die werken met geavanceerde technische hulpmiddelen (zoals een robot, drone, exoskelet, of zelfrijdend voertuig), is ook gevraagd wat de impact hiervan was op de veiligheid van het werk. Van deze groep geeft 40 procent aan dat nieuwe technologische ontwikkelingen het werk veiliger maakten. In de industrie en in de gezondheids- en welzijnszorg nam de veiligheid hierdoor het meest toe.

Lees ook:
  • Meeste werkenden zien kunstmatige intelligentie niet als bedreiging
  • E-mail: wie is er niet groot mee geworden

Gerelateerde berichten...