Clive Sinclair (81) grondlegger betaalbare pc’s overleden

Clive Sinclair portret

Clive Sinclair, de grondlegger van betaalbare pc’s voor thuis, is op 81-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Britse omroep BBC. Sinclair leed aan kanker en overleed in zijn woning in Londen.

Sinclair werd in de jaren zeventig en tachtig eerst bekend met de uitvinding van de elektronische rekenmachine. Die werden over de hele wereld verkocht.

In 1980 bracht hij de Sinclair ZX80 op de markt. Dit was de eerste ooit die voor onder de 100 Britse pond kostte. Zeker omdat computers van andere merken een veelvoud van dat bedrag waren, werd de Sinclair-pc ruim een miljoen keer verkocht.

1 KB RAM

De ZX80 had een witte plastic kast en een klein blauw membraan-toetsenbord. Het apparaat moest je aansluiten op een tv. Het display had 24 regels van 32 tekens.

Voor het videosignaal gebruikte de ZX80 een combinatie van hardware en software. Je kreeg bijvoorbeeld alleen beeld als er geen programma werd uitgevoerd, waardoor het scherm steeds knipperde. Programma’s met bewegende beelden waren op deze eerste pc niet mogelijk.

De machine gebruikte als CPU een Zilog Z80-kloon, de NEC 780C-1-chip, en had 1 KB RAM-geheugen. Dat was optioneel uitbreidbaar tot 16 KB. Het apparaat had een Sinclair BASIC-editor/interpreter samen met het besturingssysteem in een 4 KB ROM. Dit was een ‘integer BASIC’. Dit betekent dat het alleen met gehele getallen werkte.

Wel was een floating point-BASIC in 8 KB ROM een optie. Daarmee kreeg de computer dezelfde functionaliteit als zijn opvolger de Sinclair ZX81. Het schermknipperen bleef echter.

De ZX80 gebruikte een eigen karakterset (dus niet ASCII), met onder meer aparte ‘grafische’ karakters en speciale karakters voor BASIC-keywords. Dat waren bijvoorbeeld RUN, LIST, PRINT… Ze werden als één karakter (één byte) opgeslagen. Om ze in te voeren moest je ook maar één toets indrukken. Programma’s moest je bewaren op audiocassettes.

Driewieler

Andere uitvindingen van de Brit leken mislukkingen maar blijken achteraf tot visionair. Zo vond hij een elektrische driewieler uit onder de naam Sinclair CS. De presentatie was in 1985, maar toen hadden maar weinig mensen er zin in.

Wel waagde hij in 2006 nog een poging met de elektrische vouwfiets ‘A bike’. De fiets weegt slechts 5,5 kg en moet een oplossing zijn voor zowel forenzen en als kinderen die wat verder moeten fietsen.

Sinclair’s dochter liet de Britse omroep weten dat haar vader tot het eind toe bleef werken. Uitvinden was volgens de dochter wat hij het allerliefste deed.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...