Fujitsu: Focus op data is fundamenteel voor goede digitale transformatie

Uit onderzoeken blijkt regelmatig dat digitale transformatie een prioriteit is in de directiekamer. Ook bij Fujitsu zien ze dit. Arie Kraan, Solution Consultant bij Fujitsu Nederland: “Steeds meer senior leaders zien in dat omzetgroei het gevolg is van datagedreven besluitvorming. Ze snappen dat het effectief benutten van data een absolute noodzaak is geworden in het digitale tijdperk om te voorkomen dat ze naar de geschiedenis worden gedegradeerd.”

Waarom is juist het begrip ‘datagedreven’ zo belangrijk bij digitale transformatie?

Arie Kraan: “Elke organisatie beschikt over een schat aan data. Het is belangrijk dat organisaties hun data gaan zien als een asset om toekomstige groei mogelijk te maken. Dit betekent dat je weet over welke data je beschikt, wat de kwaliteit is en hoe je de verschillende datapunten met elkaar kunt verbinden, om de organisatie te voorzien van inzichten die helpen bij het ontwikkelen van nieuwe businessmodellen.”

Om bedrijven met dit proces te helpen heeft Fujitsu de ‘Data-Driven Transformation Strategy’ geïntroduceerd. Hoe ziet deze strategie eruit?

Arie Kraan: “De reis richting een datagedreven onderneming is complex. De transformatiestrategie van Fujitsu is een aanpak om gecontroleerd naar waardetoevoeging te komen, met behulp van onze co-creatiebenadering. Het is een aanpak die bestaat uit vier stappen, van het definiëren van de blauwdruk en het ontwerpen en beveiligen van de datafundering tot het toepassen van innovatieve technologieën om de data te gebruiken om die nieuwe business doelen te bereiken.

Je noemt net het ontwerpen en bouwen van een datafundering. Hoe ziet een datafundering eruit?

Arie Kraan: “Een stevige datafundering zorgt dat een organisatie proactief ál hun relevante data kan minen voor inzichten en voorspellingen, ongeacht de databron. De datafundering is waterdicht qua ontwerp en garandeert niet alleen de beschikbaarheid van data, maar beschermt de data ook. Belangrijk hierbij is dat de data onveranderd blijft nadat vastgesteld is dat deze correct is. Het manipuleren van brondata heeft gevolgen voor afhankelijke processen, wat maakt dat de uitkomsten en acties onbetrouwbaar worden.

Wat zijn de belangrijkste bottlenecks bij het creëren van de datafundering?

Arie Kraan: “We zien bottlenecks aan twee kanten, de kant van de business en de kant van IT. Zo moet de business ervan overtuigd raken dat het hebben van toegang tot data bedrijfskritisch is. Daarom is het belangrijk om vanaf de eerste dag met stakeholders vanuit de business, IT en data science aan dit project te werken. De belangrijkste technische bottleneck die wij ervaren is het feit dat er vaak eerst een uniformeringsslag nodig is voordat er datarelaties gelegd kunnen worden.”

Hoe lang duurt het hele traject?

Arie Kraan: “Afhankelijk van de beschikbaarheid van de stakeholders en de grootte van het bedrijf duurt het ontwikkelen van de datafundering enkele maanden tot iets meer dan een jaar. Toch begint daarna pas het echte werk. Hoe vertalen we ruwe data naar een duidelijke structuur? Hoe kunnen we data gebruiken voor het realiseren van nog meer bedrijfswaarde? Hoe maken we bedrijfsprocessen intelligenter en elimineren we alledaagse, repetitieve taken? Dit is een continu proces, gefaciliteerd door het onderliggende dataplatform.”

Wat is de rol van de partners van Fujitsu bij dit traject?

Arie Kraan: “Fujitsu werkt graag samen met partners. Fujitsu faciliteert de benodigde infrastructuur voor de datatransformatie, heeft de methodiek ontworpen en heeft datawetenschappers in dienst. Partners vullen dit aan met branchespecifieke kennis en applicatieoplossingen. Zo ontstaat er een best-of-breed totaaloplossing.”

Lees ook:

Gerelateerde berichten...