On-premise of cloud opslag is een politiek probleem geworden

Terwijl organisaties steeds vaker kiezen voor Cloud storage oplossingen om aan hun behoeften te voldoen, blijft de vraag of cloud opslag  of on-premise storage de betere optie is een voortdurende kwestie. Hoewel beide hun voordelen hebben, is het vraagstuk eigenlijk achterhaald. We zetten de voor- en nadelen nog even op een rijtje, maar [spoiler alert] eigenlijk doet het er niet meer toe.

Een voordeel van on-premise opslag is dat het organisaties (in ieder geval gevoelsmatig) meer controle biedt over hun gegevens. Met on-premise opslag worden gegevens opgeslagen op de eigen hardware en servers van de organisatie, die op een eigen locatie zijn geplaatst. Dit stelt de organisatie in staat om volledige controle te hebben over hoe hun gegevens worden beheerd, benaderd en beveiligd. Dit kan vooral belangrijk zijn voor organisaties met strenge beveiligings- en nalevingsvereisten. Dan is wel de vraag of je als organisatie in staat bent om de opslag en je infrastructuur zo goed te beheren en beveiligen, dat je aan de (extern) opgelegde eisen en voorwaarden voldoet. Er is een interessant whitepaper over wat daar bij komt kijken.

Een ander voordeel van on-premise opslag is dat het op de lange termijn meer kosteneffectief kán zijn. Terwijl cloudopslag oplossingen meestal een pay-as-you-go-prijsmodel bieden, biedt on-premise opslag organisaties de mogelijkheid om ‘eenmalig’ te investeren in hun eigen hardware en servers. Dit kan vooral voordelig uitpakken voor organisaties met grote hoeveelheden gegevens, aangezien ze de doorlopende, gelijkblijvende kosten kunnen vermijden die verbonden zijn aan cloudopslag.  Boekhoudkundig kan het voor hen interessant zijn om geen langlopende verplichting te hebben.

Tijd, middelen en talent: geld

Echter, on-premise opslag heeft ook zijn nadelen. Een belangrijk nadeel is dat het organisaties verplicht om de benodigde infrastructuur en IT-expertise in huis te hebben om hun opslagsystemen te beheren en te onderhouden. Dit kan een significante investering zijn in termen van tijd en middelen en kan uitdagend zijn voor organisaties met beperkte aantrekkingskracht op IT-personeel.

Bovendien kan on-premise opslag minder schaalbaar zijn dan cloudopslag, aangezien organisaties mogelijk extra hardware en servers moeten aanschaffen om (tijdelijke) groei in hun opslag behoeften te kunnen opvangen. Dat kan met de levertijden en technische ontwikkelingen nog weleens een uitdaging blijken.

Schaalbaarheid van de cloud is echter vooral interessant als je ook kunt slinken. Dan moet je natuurlijk wel een cloud contract hebben dat je niet alleen kunt uitbreiden, maar ook (gedeeltelijk) kunt laten krimpen.

Cloudopslag oplossingen zijn vaak kosteneffectiever op korte termijn. Organisaties betalen alleen voor de gebruikte opslagcapaciteit, zonder de volledige kosten van de infrastructuur. Dit kan vooral voordelig zijn voor organisaties met beperkte budgetten, die liever investeren in andere dingen dan hardware en servers.

Zelfde techniek, beheer en financiering

De overweging tussen on-premise storage en cloud storage zal echter steeds minder gaan over de techniek, flexibiliteit of kosten. Wij hebben keer op keer gezien dat het technisch en financieel bijna om het even is.

Met HPE Greenlake on-site Private Cloud zetten wij op locatie van de klant dezelfde techniek in als die wij gebruiken voor onze Private Cloud dienst GuardData. Ook qua beheer haalt het niet uit op welke locatie de storage fysiek staat.  Welk deel van het beheer de organisatie wil uitbesteden, is een keuze. Sommige van onze klanten kiezen er voor om een private cloud af te nemen as a Service, maar fysiek deze op hun eigen (co)locatie te hebben, zonder zelf enig beheer uit te voeren.

Steeds meer een politiek- of gevoelsprobleem

Wij adviseren graag wat het beste uitpakt in specifieke situaties, maar meestal scheelt het niet veel als je over een langere periode kijkt en meerdere scenario’s opneemt in de vergelijking.

Organisaties moeten nog steeds hun unieke behoeften en eisen vaststellen en kunnen dan overwegen welk type opslagoplossing het beste bij hen past. Maar de technische en financiële uitkomst zal meestal niet veel meer schelen.

Vaak is het in essentie beter om eerst te bespreken welk deel van het beheer je als organisatie persé zelf wilt doen en hoe je gaat zorgen dat je daartoe ook in staat bent. Voor het deel dat je (eventueel) wilt uitbesteden is het zaak een partner te vinden die de vereiste kennis en ervaring heeft om de (externe) vereisten die op jouw organisatie van toepassing zijn te realiseren.

Uiteindelijk is vooral de vraag wat de voorkeur heeft van het IT management en van de directie. Waar leggen zij de nadruk op en hoe verantwoorden ze hun keuzes? Ons advies is om dat gevoel al vanaf het begin van nieuwe storageprojecten te bespreken en mee te nemen in je overwegingen. Dat kan namelijk weleens het belangrijkste argument voor de uiteindelijke keuze zijn.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...